(VIDEO) OVO JE PRVA BESPILOTNA PODMORNICA: Ne ispaljuje torpeda, već dronove
Foto: Youtube screenshot/Mlitary Diary

efikasno

(VIDEO) OVO JE PRVA BESPILOTNA PODMORNICA: Ne ispaljuje torpeda, već dronove

Planeta -

U dubini okeana nečujno se kreće objekat nalik na cigaretu. Iz lukova teretnog odeljka podmornice jedna za drugom kreću bespilotne letelice.

Čim se dronovi pojave na zadatim koordinatama, elektronika podmornice aktivira detonatore postavljene na njihovim nuklearnim minama. Ta naizgled fantastična slika nije daleka od stvarnosti.

Ove nedelje američka Agencija za napredna odbrambena istraživanja DARPA utvrdila je s izvođačem program "Lovac" — sistem koji može da izazove lokalnu nuklearnu apokalipsu.

Na tenderu je pobedio jedan od predvodnika američke odbrambene industrije – korporacija "Nortrop Gruman“, koja u okviru ugovora treba da izradi sistem isporuke izvesnog "korisnog tereta“ sa super-velikih podvodnih bespilotnih podmornica.

Događaj je ostao nezapažen u medijima, ali niz eksperata ne isključuje mogućnost da "Lovac“ utiče na strateški balans snaga Rusije i NATO-a.

Javnih podataka o projektu još nema. U dokumentaciji objavljenoj na sajtu državnih nabavki američkih vlasti saopšteno je samo da se u sistemu isporučivanja korisnog tereta koristi već spreman "transportni modul“ koji će dostaviti američka vojna mornarica.

Prema mišljenju niza specijalizovanih američkih listova, "Lovac“ može da se koristi za izviđanje, miniranje i borbu protiv podmornica.

Očigledno je da je projekat "Hanter“ neposredno povezan s nedavno objavljenim programom stvaranja ogromnog bespilotnog podvodnog uređaja "Orka ekstra lardž“.

Početkom oktobra Pentagon je kompanijama "Boing“ i "Lokhed Martin“ naručio da projektuju prve eksperimentalne primjerke uređaja "Orka“. Vrednost ugovora bila je po 43,2 i 42,3 miliona dolara. Sudeći po informacijama koje su procurjele u medije, dužina podvodnog bespilotnog uređaja mogla bi da bude do 40 metara. Američka vojna mornarica namerava da nabavi devet takvih uređaja.

Američka vojna mornarica razmatra ovaj sistem kao sredstvo za borbu protiv podmornica i za napade na kopnene ciljeve, mada se tvrdilo da će glavni zadatak ove podmornice biti transport materijala. U mirovni karakter "Orke“ sumnjaju i ruski eksperti.

"S obzirom na velike gabarite, obaveštajni zadaci izgledaju ovde kao manje verovatni od transportnih zadataka“, smatra ekspert za bespilotne sisteme Denis Fedutinov. "Što se tiče pomenutog tovara, hipotetički se može pretpostaviti mogućnost nošenja raznih hidroakustičnih sondi ili protivbrodskih mina”.

Simptomatično, ranije zamrznuta izrada "Orke“ aktivirana je nakon što je svijet prvi put saznao za planove Rusije za stvaranje bespilotnog podvodnog uređaja „Status 6“. Prema informacijama koje su u novembru 2015. godine slučajno dospjele u medije, aparat "Status 6“ je sposoban da samostalno pod vodom prelazi rastojanje od 10.000 kilometara na dubini od 1.000 metara, nedostižnoj za podmornice.

Kurir.rs/CdM

Foto: Youtube screenshot

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track