(VIDEO) KRAJ PREMIJERA MANEKENA: Džastin Trudo se previše okrenuo medijima, evo šta je otreznilo birače
Foto: Fonet AP

sve manja podrška

(VIDEO) KRAJ PREMIJERA MANEKENA: Džastin Trudo se previše okrenuo medijima, evo šta je otreznilo birače

Planeta -

Liberali kanadskog premijera Džastina Trudoa pali su na najniže grane u poslednjih nekoliko godina, a za vrat im dahću konzervativci.

Medeni mesec kanadskog premijera Džastina Trudoa sa biračima trebao je da se okonča 18. juna 2016. Tog dana su u parlamentu članovi levičarske Nove Demokratske stranke (NDP) pokušali su da blokiraju svoje kolege poslanike koji su hteli da zauzmu mesta da bi mogli glasati o osetljivoj temi.

U sceni snimljenoj na videu, Trudo je gurao članove opozicije kako bi ubrzao glasanje, a u tom guranju, laktom je očešao članicu NPD-a, što je bilo dovoljno da ga konzervativni poslanik Piter Van Loan opiše kao fizičkog zlostavljača. Član NDP-a Pundits je to nazvao "napadom" i tzv. 'Elbougejtom' i izjavio da će to biti skandal koji konačno stavlja mrlju na dosadašnju bespekornu karijeru predsednika Liberalne stranke - Džastina Trudoa.

Ali se to nije dogodilo i ankete su pokazale da su mu birači oprostili i 'Elbougejt' kao i to što je odustao od transparentnog prikupljanja novca za izbore - kao da Trudoova vlada prkosi gravitaciji.

Ali poslednji podaci govore da se Trudo prizemljuje. Podrška birača njegovoj Liberalnoj stranci pala je na samo 36 odsto, što je najniže od izbora 2015. godine a samo 3 odsto više od konzervativaca.

Trudoov pad izgleda da se počeo u trenutku kad je on od Otave bio udaljen kojih 7.000 kilometara, tačnije kada je bio u Indiji.

Prva medijska uzbuna digla se kad su ga videli u beskrajnoj povorci obučenog u tradicionalnu indijsku odeću vedrih boja, pa su se neki pitali nije li njegovo putovanje organizovano samo zato da bi mogao biti deo Bolivuda?

Jedan indijski ugledni političar mu je čak poručio preko Tvitera: "Za vašu informaciju, mi Indijci ne hodamo u takvoj odeći svaki dan, pa čak ni u Bolivudu", i tako posramio kanadskog premijera.

U Kanadi, komentator CBC-a Robin Urbak uporedio je Trudoa s likom u humorističkoj TV seriji 'Moderna porodica'. "Trudo je plesao bangru kao Fil Danfi nakon što izađe sa prve lekcije joge". Druga, daleko važnija polemika razvila se nakon Trudoove večere u kanadskoj ambasadi u Nju Delhiju.

Na popisu gostiju bio je i Džaspal Atval, ekstremni Siki, koji je pet godina proveo u kanadskom zatvoru zbog svoje uloge u pokušaju ubistva indijskog ministra, Malkiata Sing Sidhua 1986. godine u Kanadi.

Iako je Atvalu otkazana pozivnica pre nego što je došao na večeru, odgovornost kanadske vlade za taj skandal je ostala. Prvo su krivicu hteli da prebace na liberalnog poslanika Randipa Saraija, koji je preuzeo svu odgovornost. A onda je Trudoov savetnik za nacionalnu bezbednost izjavio da je Atval bio podmetnut među zvanice samo da bi osramotio Trudoa.

Ta je priča razumljivo razbesnela indijsku vladu, a indijski premijer Narendra Modi ignorisao je Trudaoa sve do poslednjeg minuta kad su kamere zabeležile njihov usiljeni pozdrav pred kamerama.

Sve to potvrdilo je sumnje Kanađana da je Trudo zaigrani dečak nedorastao tako važnoj funkciji kao što je premijersko mesto tako velike države.

Trudo je ublažio sumnje 2015. godine kad je sproveo besprekornu predizbornu kampanju. Dve godine vodio je zemlju pametno i trezveno dok je većina svetskih velesila bila izložena jačanju populizma.

Dobio je bitku protiv progresivnog oporezivanja dohodaka, održavanje socijalne i dobro finansirane države, rešavanje problema infrastrukture i najvažnije - Trudo je pažljivo balansirao s Taampovim protekcionizmom. Na međunarodnim skupovima Trudo se pridružio nemačkoj kancelarki Angeli Merkel, a potom i francuskom predsedniku Emanuelu Makronu kao principijelnom glasu G-7 za globalizaciju. Zauzvrat, velika većina svetskih novinara pohvalila je Trudoa, kako zbog politike tako i zbog mladenačkog stila.

Ali, Trudeauov indijski ples u narodnoj nošnji ismevali su u mnogim zemljama. Posebno se tome narugao Dejli mejl koji se u naslovu teksta pitao "Je li kanadski premijer Džastin Trudo najkorektniji političar na svetu".

Afera Atval samo je jedna u nizu grešaka koja bi mogla da odbije birače od Trudoovih liberala. Pre nego što su konzervativci Stivena Harpera osvojili vlast 2006. godine, liberali su bili neprekidno na ivici skandala zbog priklanjanja ekstremitičkim elementima unutar raznih etničkih zajednica koje žive u Kanadi, od onih arapskih, do sika, preko Tamila.

Godine 2000., u zloglasnoj epizodi, dvojica liberalnih poslanika - Maria Mina i Pol Martin, koji će postati predsednik stranke i premijer tri godine kasnije - prisustvovali su večeri za grupu koju su bezbednjaci identifikovali kao događaj na koem se prikupljao novac za tamilske terorističke grupe

Ali, u nekim pitanjima birači se sećaju još nečega. Priča o Atvalu podsjeća ih na vreme kad su Liberali i njihovi birači podržavali ekstremističke grupe, što bi Trudo najradije što pre zaboravio.

Zanimljivo je da su Trudeovi poslednji politički gafovi delovali ubojito. Liberali su odlično odradili kampanju za lokalne izbore pre tri meseca, uključujući pobedu u kvartu Skarborou-Aginkortu Torontu, gde glasači rođeni u inostranstvu čine dve trećine biračkog tela.

Trudo je popularan kod većine etničkih zajednica i nije imao nikakav lični razlog za ovakav gaf u Indiji.

Jednako amaterski bio je liberalni odgovor na slučaj s Atvalom. Kao i kod mnogih skandala, pokušaj prikrivanja bio je najgori - pogotovo zato što se liberali nisu ni pretvarali da imaju opravdanje zašto su pozvali ekstremnog Sika na večeru, kad je na čelu indijske vlade Hindu nacionalista.

Premda je Trudo imao i većih problema kad je postao premijer, ipak se mnogi sve češće pitaju je li dorastao premijerskoj funkciji i jesu li se mozgovi oko njega, koji su ga doveli na tu funkciju, zapravo umorili?

Dok Vašington sada ulazi u krizu rovovskog rata između demokrata i republikanaca, Kanada ima sasvim drugačiji problem. S parlamentarnom većinom, Trudoovi liberali su bili sposobni da donesu svoj celokupni program bez prevelikog objašnjenja, budžeti prolaze bez velike diskusije u parlamentu, legalizovana je eutanazija, u Kanadi će se uskoro moći da se kupi marihuana u rekreacione svrhe i to u državnim trgovinama.

S druge strane, opozicija mu je konzervativna stranka sa Endruom Širom koga birači ne bi prepoznali ni da sedi kraj njih u autobusu. Sa leve strane je NDP koga predvodi Džagment Sing i koji još nije dobio mesto u Parlamentu.

Trudeovi liberali su slični polarnim medvedima - životinjama koje su u potpunosti rasle u divljini bez ikakvog prirodnog neprijatelja. To može zvučati kao san svakog političara, ali ih takva situacija može i uspavati. Pitanje je hoće li se probuditi pre sledećih izbora, piše foreignpolicy.com.

Kurir.rs/Express.hr

Foto: Fonet AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track