20 GODINA MIROVNOG SPORAZUMA U SEVERNOJ IRSKOJ: Bil Klinton i Toni Bler među gostima u Belfatu
Foto: Reuters / Clodagh Kilcoyne

sporazum na veliki petak

20 GODINA MIROVNOG SPORAZUMA U SEVERNOJ IRSKOJ: Bil Klinton i Toni Bler među gostima u Belfatu

Planeta -

Severna Irska danas obeležava 20 godina od potpisivanja Sporazuma iz Belfasta, a lideri koji su posredovali u postizanju tog mirovnog ugovora upozoravaju na nove opasnosti, koje za region predstavlja jačanje političkih podela i izlazak Britanije iz EU.

Bivši američki predsednik Bil Klinton i nekadašnji britanski premijer Toni Bler pridužili su se u Belfastu političarima iz Republike Irske i Severne Irske na obeležavanju 20 godina od potpisivanja sporazuma, kojim je na današnji dan 1998. godine okončano 30-ogodišnje nasilje između katoličkih republikanaca i protestantskih unionista, tokom kojeg je stradalo više od 3.600 osoba.

"Kompromis mora da postane dobra stvar, ne da bude prljava reč, a glasači moraju da prestanu da kažnjavaju ljude, koji prave kompromise, i počnu da ih nagrađuju. Jedina stvar koja bi bila pogubna je da se dopusti da cela stvar propadne, da se vratimo u pakao, umesto da se krećemo ka budućnosti", rekao je Klinton koji je, kao i Bler, učestvovao u pregovorima za postizanje sporazuma.

foto: EPA / Paul Mcerlane

Rojters podseća da je prošle godine došlo do kolapsa vlade zasnovane na podeli vlasti, koja je u osnovi mirovnog sporazuma, kao i da su političke napetosti pojačane odlukom Britanije da napusti EU jer pojedini irski nacionalisti upozoravaju na rizik od ponovnog uspostavljanja čvrste granice između britanske pokrajine i Irske, što bi moglo da raspali nacionalističke stavove.

Na pitanje irske državne televizije RTE da li postoji opasnost da ponovo dođe do nasilja, bivši američki senator Džordž Mičel, koji je predsedavao u pregovorima, koji su doveli do potpisivanja sporazuma, rekao je da "ništa u životu nije garantovano" "Moramo da budemo veoma,veoma pažljivi", upozorio je on.

foto: EPA / Paul Mcerlane

Mirovni sporazum, poznat kao Sporazum na Veliki petak, sklopljen je kako bi se okončao sukob pristalica ujedinjenja sa Velikom Britanijom i nacionalista koji su težili ujedinjenju sa Irskom.

Sporazum je transformisao Severnu Irsku, a Irska republikanska armija, koja je bila odgovorna za većinu ubistava, pristala je da preda oružje, dok je britanska vojska rasformirala svoje naoružane kontrolne punktove i povukla se.

Kurir.rs / Tanjug

Foto: Reuters / Clodagh Kilcoyne

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track