JOŠ GORI KOD BERLINA: Zbog dima niko ne otvara prozore, 600 vatrogasaca se bori sa vatrom (FOTO, VIDEO)
Foto: EPA/Twitter/Instagram/AP

helikopteri gase šumske požare

JOŠ GORI KOD BERLINA: Zbog dima niko ne otvara prozore, 600 vatrogasaca se bori sa vatrom (FOTO, VIDEO)

Planeta -

Vatrogasci su danas donekle suzbili šumski požar nezapamćenog obima u Brandenburgu, odakle su stanovnici tri sela evakuisani, a nema ljudskih žrtava.

Gašenje požara je posebno opasno jer se u šumama krije zaostala municija iz Drugog svetskog rata.

"Veliki delovi požara su pod kontrolom", rekao je pokrajinski ministar unutrašnjih poslova Karl-Hajnc Reter na licu mesta.

foto: AP

U gašenju učestvuje oko 600 vatrogasaca kojima pomažu vojska i policija. Ukoliko vetar bude povoljan, gašenje svih žarišta potrajaće još nekoliko dana.

U šumama Brandenburga krije se mnogo zaostale municije iz Drugog svetskog rata pa neki delovi mogu da se gase samo iz helikoptera.

Požar je zahvatio oko 400 hektara šume pedesetak kilometara južno od Berlina zbog čega su evakuisana sela Trojenbricen, Jiterbog i Fronsdorf.

foto: AP

Prekinut je i železnički saobraćaj, dok aerodromi u Berlinu funkcionišu normalno. Vetar je doneo pepeo i dim do Potsdama i sve do glavnog grada pa se stanovnicima preporučuje da zatvore prozore.

foto: AP

Šumskim požarima prethodila je nezapamćena suša u Nemačkoj i, uopšte, na zapadu i severu Evrope. Proteklih dana nema više tropskih temperatura, ali u regionu Berlina i Brandenburga nema ni kiše.

Kurir.rs/Tanjug Foto: EPA/Twitter/Instagram/AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja