PUTIN ŠALJE GOMILU ILJUŠINA U SIRIJU: Njihov tovar je tajna, ali svi sumnjaju na IZRAELSKU NOĆNU MORU (VIDEO)
Foto: Profimedia

obećao

PUTIN ŠALJE GOMILU ILJUŠINA U SIRIJU: Njihov tovar je tajna, ali svi sumnjaju na IZRAELSKU NOĆNU MORU (VIDEO)

Planeta -

Krajem septembra je Rusija pokrenula iznenadne vojne vežbe u istočnom Mediteranu i de fakto uvela zonu zabrane leta i plovidbe u obalama Sirije, Libana i Kipra.

Istog dana iz ruske baze Hmejmim u rusku vazdušnu bazu Mozdok odleteo je ruski vojni transportni avion Il-76 RF-76740, a preko Turske i Crnog mora se u Rusiju uputio Il-76 RF-78757.

Letovi su se nastavili do danas. Unutar Rusije, što možda nema veze sa Sirijom, iako je u to teško poverovati, iz baze Taranarog u bazu Mozdok se uputio Il-76 78757.

Istovremeno su se iz baze Mozdok dva avioni uputila u Hmejmim u Siriju, IL-76MD RF-76762 i Il-76 RA76747, dok je iz baze Hmejmim za Mozdok danas poleteo Il-76 78810.

Zabeleženi su i letovi 21. i 22 septembra, ali se 20 i 23. bukvalno može govoriti o vazdušnom karavanu na ruti između južne Rusije i sirijske pokrajine Latakija.

Nakon obaranja Il-20, Putin je rekao da će “preduzeti mere koje će svi primetiti”. Mnogi su reagovali na ovo vrlo skeptično, posebno ako se setimo prošlih “odgovora” i najavljenog dolaska delegacije izraelskog vazduhoplovstva. Svima je bilo jasno da neće biti tvrdih mera.

Međutim, kao što smo rekli, već sledećeg dana, uz izgovor o vežbama i lansiranju projektila, Rusija je zatvorila skoro ceo obalni vazdušni prostor na nedelju dana, o čemu je obaveštena međunarodna zajednica.

Na kraju dolazimo do današnjeg dana, kada se primećuju čudni pokreti u Siriji. Prema izvorima iz Sirije, avioni ruskog ratnog vazduhoplovstva gotovo bez prekida lete u, i iz vazdušne baze u Latakiji. Šta isporučuju još nije poznato.

Prateći opseg letova, većina sumnja da se u Siriju prebacuju sistemi S-300 i drugi , kao što su “Buk”, “Pancir” i drugi.

Ovim bi Rusija zapravo ispunila dugogodišnji ugovor, koji na molbu Izraela nije sproveden od 2013.

Ove tvrdnje nemaju potvrdu, ali su najbliže istini. Naime, mnogi ruski zvaničnici su od predsednika tražili provođenje ovih i oštrijih mera. Logika je prisilila Rusiju da razmotriti ovu vrstu rešenja kako ne bi izgubila sva postignuća u ratu. Što se tačno događa, za sada je velika tajna, ali ćemo ubrzo dobiti odgovor.

Kurir.rs/Logično

Foto: Porofiemdia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track