Najnovije vesti

NEMAČKA OTVORILA VRATA ZA RADNIKE IZ SRBIJE, ALI EVO ŠTA TO ZAPRAVO ZNAČI: Svi koji misle da im treba samo pasoš i karta u jednom smeru, grdno se varaju! OVO SU USLOVI!
Foto: Shutterstock, Profimedia

novINE u zakonu o useljavanju kvalifiKOVANE radne snage

NEMAČKA OTVORILA VRATA ZA RADNIKE IZ SRBIJE, ALI EVO ŠTA TO ZAPRAVO ZNAČI: Svi koji misle da im treba samo pasoš i karta u jednom smeru, grdno se varaju! OVO SU USLOVI!

Planeta
07:54h

Radnici iz Srbije, ali i celog Balkana, nestrpljivo su čekali usvajanje novog zakona o useljavanju kvalifikovane radne snage u Nemačkoj.

Ministar unutrašnjih poslova Nemačke Horst Zehofer i ministar ekonomije i rada Petar Altmajer saopštili su o čemu se radi.

Problem Savezne Republike Nemačke je jasan - Nemačka privreda trpi ogromne gubitke zbog nedostatka kvalifikovane radne snage. Enormna je cifra radnih mesta koja ostaju nepopunjena, jer ljudi iz zemalja trećeg sveta mesecima čekaju na dobijanje dozvole za rad u Nemačkoj.

Svi koji su očekivali da će im za rad u Nemačkoj trebati samo pasoš i karta u jednom smeru su se ozbiljno prevarili. Međutim, postoje i radosne vesti. Ono što je mučilo sve radnike jeste dugo čekanje na dobijanje vize, a upravo će proces dobijanja vize u ambasadama biti pojednostavljen.

Dva su osnovna kriterijuma kojima će se Nemačka voditi u primeni ovog zakona, kao prvo radne dozvole i vize će dobijati samo kvalifikovani radnici, a kao drugo ne smeju se ponoviti greške koje su počinjene sredinom šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka.

Zbog toga su postavljeni određeni kriterijumi ispod kojih se neće ići.

Moraju se iscrpljivati radni potencijali iz Nemačke i EU, ali već sada je jasno da su oni nedovoljni u većini privrednih grana. Jedan od glavnih uslova, pored kvalifikacija, jeste poznavanje nemačkog jezika, radi lakše adaptacije u društvo, a ono ne sme biti ispod nivoa A2. Omogućeno je zadržavanje u Nemačkoj radi pronalaska posla, a doškolovavanje će biti omogućeno, tamo gde je potrebno, zbog različitosti u obrazovnom sistemu Nemačke i zemalja van EU.

foto: Profimedia

Potrebno je radno iskustvo od 18. meseci i potvrda o nekažnjavanju, kao i jasna potvrda identiteta.

Za dobijanje stalnog boravka biće potrebno 30 meseci rada u Njemačkoj.

Kurir.rs/ Avaz.ba

Foto: Shutterstock i Profimedia

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...