HAKERI PREUZELI ČITAV GRAD, DVE NEDELJE NIŠTA NE FUNKCIONIŠE: Upali u sistem, kontrolišu sve računare i traže pare! Vlasti i FBI totalno nemoćni!
Foto: Profimedia

tehnološki kriminal

HAKERI PREUZELI ČITAV GRAD, DVE NEDELJE NIŠTA NE FUNKCIONIŠE: Upali u sistem, kontrolišu sve računare i traže pare! Vlasti i FBI totalno nemoćni!

Planeta -

Deo kompjuterskog sistema uprave američkog grada Baltimor u saveznoj državi Merilend još uvek je pod kontrolom hakera koji su ga virusom napali pre više od dve nedelje, piše The New York Times.

S obzirom da bi popravljanje sistema moglo da traje mesecima, gradonačelnik Bernard Jang je rekao da će razmisliti o plaćanju otkupnine koju hakeri traže.

"U ovom trenutku, ne dolazi u obzir. Međutim, da se bi grad ponovo pokrenuo? Mogao bih da razmislim o tome. Ali, za sada nisam odlučio", rekao je lokalnim medijima.

Gradske vlasti Baltimora 7. maja uočile su da je njihov kompjuterski sistem napadnut virusom koji onemogućava korišćenje datoteka na inficiranom računaru. Hakeri koji njime napadaju po pravilu u zamenu za vraćanje funkcionalnosti traže novac.

Baltimor je o napadu odmah obavestio FBI i ugasio pogođene sisteme kako bi se zaustavilo širenje.

Prema pisanju novina The Baltimore Sun, hakeri su od grada tražili otkupninu u iznosu od tri bitkoina po sistemu (24.000 dolara) ili 13 bitkoina za sve pogođene sisteme (102.000 dolara).

"Nećemo više da pričamo, sve što znamo je NOVAC!", pisalo je u pismu hakera.

(Kurir.rs/Jutarnji.hr/Foto: Profimedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track