Najnovije vesti

MINI PODMORNICA, MAKSI ULOV KOKAINA: Snimak drske akcije Obalske straže SAD! Kada su počeli da izvlače pakete sa drogom ostali u šoku! (VIDEO)
Foto: Screenshot

svaka Čast

MINI PODMORNICA, MAKSI ULOV KOKAINA: Snimak drske akcije Obalske straže SAD! Kada su počeli da izvlače pakete sa drogom ostali u šoku! (VIDEO)

Planeta

Američka obalska straža u četvrtak je objavila video snimak koju bismo, najblaže rečeno, mogli nazvati nesvakidašnjim.

Naime, na snimku se vidi kako patrolni brod Obalske straže presreće brzu narko polu-podmornicu koja plovi površinom Istočnog Pacifika, a potom na nju usred plovidbe uskaču pripadnici Obalske straže u punoj opremi, otvaraju poklopac i izvlače jednu osobu iz podmornice.

 

A da su ulovili pravog kapitalca, potvrđuje podatak da se u podmornici kućne izrade prevozilo više od 7.250 kilograma kokaina, čija se vrednost na ulici procenuje na gotovo 500 miliona dolara.

 

Iako je Obalska straža SAD-a video objavila tek sinoć, spektakularna akcija zapravo se odigrala 18. juna, na Istočnom Pacifiku, verojatno ne previše daleko od zapadne obale SAD-a.

 

Na videu se vidi kako pripadnik Obalne straže viče na napola uronjenu podmornicu da se zaustavi: "Alto su barco! (Zaustavi svoj brod)", dere se revnosni član Obalske straže na brod, a nakon što je njegovom zahtevu nije udovoljeno, dvojica pripadnika su izvršila su pravi desant na podmornicu.

Nakon ukrcavanja iz podmornice su izvukli pet osoba.

Kako piše CNN, u zadnje četiri godine zabeležen je dramatičan porast takozvanih polu-podmornica (koje nisu potpuno uronjene u more) kojima narko-karteli krijumčare velike količine droge iz Srednje i Južne Amerike, tvrdi poručnik Stiven Briki za CNN.

 

Uopšteno gledano, ovakva plovila su ipak retka - njihova izgradnja vrlo je skupa i teško je to uraditi u džungli, na jedinom mestu gdje su karteli koliko toliko sigurni da se neće otkriti na čemu rade. Nakon što se napune drogom i otisnu na pučinu praktično ih je nemoguće naći bez prethodne dojave ili pomoći aviona.

 

"Uklope se. Veći deo plovila je ispod vode, a još su i obojene u plavo pa ih je teško primetiti u vodi", kaže Briki.

 

Čak i ako Obalska straža SAD-a uoči ova plovila, imaju samo nekoliko minuta da ih uhvate, budući da se svaka od ovih semi-podmornica može potopiti za samo nekoliko minuta i tako uništiti dokazi. Krijumčari se ne libe pribeći toj radikalnoj opciji zato što znaju da će ih Obalska straža spasiti od utapanja. Kako kaže Briki, ukupno se presretne i zaustavi samo 11 odsto takvih plovila koji prolaze istočnim Pacifikom, ogromnim područjem koje odgovara površini celog SAD-a.

 

Drugi problem leži u činjenici da Obalna straža nije opremljena dovoljnim brojem brzih glisera i brodova kojima bi mogli efikasno patrolirati okeanom, da ne govorimo o tome da im treba i veći broj letelica koji mogu detektovati ovakva plovidba.

Tako je i u ovom slučaju plovilo prvo uočio avion koji je informaciju proslijedio prema dva nova brza patrolna broda koji su u konačnici uspjeli u hvatanju velikog plijena. Brickey tvrdi da su upravo novi brodovi bili ključni za uspjeh operacije.

 

"Ovakve mogućnosti na tim brodovima garantuje naš uspeh u budućim operacijama", zaključio je Briki za CNN.

 

Kurir.rs/Jutarnji

Foto: Screenshot

 

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...