Najnovije vesti

RUSIJA POJAČAVA SVOJE PRISUSTVO NA SEVERU: Putin postavlja S-400 na Arktik (VIDEO)
Foto: Profimedia

Strategija

RUSIJA POJAČAVA SVOJE PRISUSTVO NA SEVERU: Putin postavlja S-400 na Arktik (VIDEO)

Planeta

MOSKVA - Rusija je najavila da raspoređuje savremene sisteme protivvazdušne odbrane S-400 na arhipelagu Nova zemlja na Arktiku, strateškom regionu u kom Moskva jača svoje prisustvo poslednjih godina.

 

Sistemi S-400 raspoređeni su na tom arhipelagu koji se nalazi između Barencovog i Karskog mora i zamenjuju starije sisteme S-300, saopštila je ruska Severna flota.

- Prelaz na nove sisteme S-400 znatno povećava zonu kontrole ruske vojske nad vazdušnim prostorom u Arktiku - navodi se u saopštenju Severne flote.

 

Rusija godinama jača vojnu infrastrukturu u Arktiku, gde ima više modernih baza i novih aerodroma. Jačanje vojnog prisustva Rusije na krajnjem severu usledilo je posle naredbe predsednika Vladimira Putina. Savremene rakete S-400 već su raspoređene u Arktiku u regionima Murmansk i Arhangelsk, kao i u republici Saha.

 

foto: AP/Shamil Zhumatov

Pored velikih rezervi energenata, Arktik je interesantan za Rusiju zbog Severoistočnog prolaza. Rusija se nada da će ubuduće moći da eksploatiše taj prolaz kao veliki komercijalni put koji vezuje Evropu i Aziju. Taj pomorski put je postao upotrebljiviji zbog klimatskog zagrevanja i topljenja leda i očekuje se da će imati sve veću ulogu u trgovinskoj razmeni. Krajem avgusta Rusija je lansirala prvu ploveću nuklearnu centralu na svetu „Akademik Lomonosov“, koja treba da olakša ekonomski razvoj Arktika i napaja naftne platforme u regionu.

 

Kurir.rs

Foto: Profimedia

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...