TRAMPOVO PISMO ERDOGANU ŠOKIRALO SVET! Ne budi budala, pamtiće te kao đavola! (FOTO, VIDEO)
Foto: EPA

UPOZORENJE

TRAMPOVO PISMO ERDOGANU ŠOKIRALO SVET! Ne budi budala, pamtiće te kao đavola! (FOTO, VIDEO)

Planeta -

Američki predsednik Donald Tramp napisao je 9. oktobra, na dan početka turske ofanzive na severoistoku Sirije, pismo Redžepu Tajipu Erdoganu u kojem ga je upozorio da će, ako situacija u Siriji ne bude rešena na human način, u istoriji ostati upamćen kao đavo.

Na početku kratkog pisma, koje je na Tviteru objavila novinarka medijske kuće Foks Triš Regan, Tramp turskom kolegi predlaže da postignu "dobar dogovor".

Između ostalog, Tramp je Erdoganu napisao i: "Nemoj da budeš budala!" Takođe, on je odlučio i da mu poruči "nemoj da budeš opasan momak".

Na pismu stoji datum - 9. oktobar, što je tri dana nakon što su se predsednici SAD i Turske čuli telefonom, a zapravo na dan kada su počeli udari Ankare na Siriju. CNN zbog toga skreće pažnju da ta činjenica samo budi dodatna pitanja o tome šta je Tramp poručio Erdoganu u razgovoru.

S druge strane, u pismu je takođe i poruka: "Nemoj da izneveriš svet", uz Trampovu napomenu da su Kurdi spremni za pregovore i na "ustupke koje nikada ranije ne bi učinili".

Tramp u pismu ističe da je teško radio da bi rešio neke od problema Turske i poručuje Erdoganu da ne razočara svet.

Dodaje da bi Erdogan mogao da dobije sjajan sporazum i da je kurdski general Mazlum Kobani spreman da pregovara s njim.

"On je spreman da vam da ustupke kakve Kurdi nikada u istoriji nisu dali", navodi američki predsednik i dodaje da Erdoganu šalje pismo kurdskog generala koje je upravo primio.

"Istorija će na vas gledati sa odobravanjem ako ovo izvedete na human način, ali će vas zapamtiti kao đavola ako se ne dese dobre stvari. Ne budite 'opasan momak'. Ne budite ludi (ne budite budala)", zaključio je Tramp.

"Ne želite da budete odgovorni za masakr hiljada ljudi, a ja ne želim da budem odgovoran za uništenje turske ekonomije, a učiniću to", naveo je Tramp, koji je već uveo neke sankcije Turskoj i preti da će ih proširiti tako da će one biti razorne za tursku privredu.

Nedelju dana nakon razgovora, ministar odbrane Mark Esper objavio je da je Trump naredio preostale američke trupe izvan severne Sirije.

"Imamo američke snage koje su se verovatno našle između dve suprotstavljene, napredujuće armije i to je izuzetno neporeciva situacija. Sinoć sam razgovarao sa predsednikom, nakon razgovora sa ostatkom tima za nacionalnu bezbednost i on je uputio da započnemo namerno povlačenje snaga iz severne Sirije", rekao je Esper na CBS-u Suočite se sa nacijom.

Kurir.rs/Tanjug/CNN

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track