ŠOKANTAN POTEZ AMERIKE I JUŽNE KOREJE: Odložili vojne vežbe da bi dali šansu razgovorima sa Kimom
Foto: EPA / KCNA

diplomatija na delu

ŠOKANTAN POTEZ AMERIKE I JUŽNE KOREJE: Odložili vojne vežbe da bi dali šansu razgovorima sa Kimom

Planeta -

Južna Koreja i SAD dogovorile su se da odlože zajedničke vazdušne vojne vežbe kako bi podržale diplomatiju sa Severnom Korejom, a američki ministar odbrane Mark Esper pozvao je Severnu Koreju da na tu odluku uzvrati dobrom voljom i vrati se pregovorima o denuklearizaciji.

"Nakon konsultacija i pažljivog razmatranja, ministar Jeong (Kjeong Do, južnokorejski ministar odbrane) i ja smo odlučili da odložimo kombinovane vazdušne vežbe zakazane za ovaj mesec", rekao je Esper na zajedničkoj konferenciji za novinare u Bangkoku, prenosi Jonhap.

Vežbe je trebalo da budu održane krajem novembra, a Severna Koreja se protivila njima i upozoravala na "šokantnu kaznu" sa kojom SAD ne mogu da se nose, ako se održe vežbe.

Esper je dodao da je odluka o odlaganju vežbi znak dobre volje "Ohrabrujemo Severnu Koreju da pokaže isto dobru volju", rekao je Esper.

On je dodao i da će američka i južnokorejska vojska ostati u pripravnosti uprkos ovom potezu i negirao da je odluka o odlaganju vežbi bila ustupak Severnoj Koreji.

"Ne vidim ovo kao ustupak, već kao dobronamerni napor da se omogući mir", rekao je Esper.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: EPA/KCNA BANGKOK)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track