EKSPERIMENT KINESKIH NAUČNIKA: Ovo je prvi hibrid svinje i majmuna! (FOTO)
Foto: Sreenshot

šok

EKSPERIMENT KINESKIH NAUČNIKA: Ovo je prvi hibrid svinje i majmuna! (FOTO)

Planeta -

Kineski naučnici stvorili su prvi hibrid svinje i majmuna, a takozvane himere (spoj više životinja) uginule su nekoliko nedelja po rođenju.

Cilj istraživanja koje se kosi sa zdravim razumom jeste da se u budućnosti u životinjama odgajaju ljudski organi za transplantaciju.

Proces nastanka

Naučnici sa Državne laboratorije za matične ćelije i reproduktivnu biologiju u Pekingu tvrde da im je trebalo preko 4.000 embriona kako bi stvorili embrion koji je imao DNK svinje i makaki majmuna. Iako je mladunče izgledalo kao obično prase, ono je imali genetski materijal majmuna u jetri, srcu, plućima, koži, slezini...

"Ovo je prvi put u svetu da imamo potpunu himeru načinjenu od svinje i majmuna", rekao je doktor Tan Haj za magazin Nju sajentist.

On je pojasnio da su u pet dana stare svinjske embrione ubrizgane matične ćelije majmuna čiji je DNK izmenjen tako da proizvodi florostentni protein kako bi se one lakše locirale.

On nije želeo da spekuliše zbog čega su dva hibrida svinje i majmuna uginula, navodeći da je uginulo još osam "običnih" prasića koji su bili deo programa. Veruje se da je problem nastao tokom procesa vantelesne oplodnje, a ne usled mešanja DNK različitih životinjskih vrsta.

Brojne kontroverze

Mešanje životinjskih vrsta izaziva brojne kontroverze u javnosti, a postavlja se i pitanje etičke ispravnosti ovakvih postupaka: "Prestravljen sam zbog manipulacije životnim funkcijama bez potpunog razumevanja kako sve funkcioniše", kaže neurohirurg Daglas Munoz iz Kraljevskog univerziteta u Kingstonu (Kanada).

U Kini su u junu ove godine najavili i da će otići korak dalje, tj. da će kreirati majmune s odlikama ljudskog mozga, kako bi istraživali oboljenja poput Alchajmerove bolesti.

Potraga još traje

SVETI GRAL BIOMEDICINE

Alehandro de los Anheles, ekspert za matične ćelije sa Jejla, kaže da je potraga za životinjskim modelom koji može da simulira ljudske bolesti sveti gral biomedicine već decenijama. U San Dijegu su u januaru 2017. naučnici prvi put stvorili embrion himere čoveka i majmuna, koji je uginuo posle 28 dana. U SAD u proseku svakog dana premine 12, a u Velikoj Britaniji tri osobe dok čekaju na transplantaciju organa.

Kurir.rs/ Aleksandar Petrović Foto: Sreenshot

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track