Najnovije vesti

POSLE OTIMAČINE AJA SOFIJE TURCI BI DALJE: Ugledni list poziva - vreme je za obnovu kalifata! KAD AKO NE SAD! (VIDEO)
Foto: Profimedia

sramota

POSLE OTIMAČINE AJA SOFIJE TURCI BI DALJE: Ugledni list poziva - vreme je za obnovu kalifata! KAD AKO NE SAD! (VIDEO)

Planeta

Turski proislamski list „Gerček Hajat“ smatra da nakon vraćanja Aja Sofiji statusa džamije, vreme je i za preporod kalifata.

Asocijacija advokata Ankare optužila je „Gerček Hajat“ da poziva na ustanak i podnela krivičnu tužbu protiv magazina, zatraživši od Tužilaštva da pokrene istragu.

Po njihovom mišljenju, glavni urednik lista Kemal Ozer i komentator Abdurahman Dilipak su „izazvali mržnju i pozvali na oružani ustanak protiv turske države“.

Skandal je izazvao poslednji broj magazina koji je objavljen 27. jula, na čijoj naslovnici je bilo napisano: „Spremite se za kalifat. Ako ne sad, kada ćete? Ako ne ti, ko će?“. Intervju samog Dilipaka koji se smatra konzervativnim novinarom, takođe je izazvao veliku buru u javnosti. On je ranije pozvao da se turskom predsedniku Redžepu Tajipu Erdoganu dodeli titula kalife, koju je on, kako smatra novinar, zaslužio.

Portparol turske vladajuće partije AK Omer Čelik izjavio je da magazin „u trganju za nezdravom polarizacijom, dovodi u sumnju temeljna načela Turske“.

Međutim, Kemal Ozer, glavni urednik magazina je izjavio da su kritičari pogrešno shvatili poruku lista: „Naš magazin traži da se islamske zemlje ujedine, kao što se i Evropa ujedinila i formirala savez, kao što su to uradili i drugi. Naš poziv nije uperen ni protiv koje države“, rekao je on.

Kurir.rs/Sputnjik Srbija Foto: 

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...