HAOS U SOFIJI, DEMONSTRANTI GAĐALI ZGRADU MINISTARSTVA ODBRANE BUGARSKE: Letela jaja, paradajz i avioni-igračke (VIDEO)
Foto: Profimedia/ Dimitar Kyosemarliev/AFP

ljudi na ulicama

HAOS U SOFIJI, DEMONSTRANTI GAĐALI ZGRADU MINISTARSTVA ODBRANE BUGARSKE: Letela jaja, paradajz i avioni-igračke (VIDEO)

Planeta -

Demonstranti u Bugarskoj su gađali sinoć Ministarstvo odbrane jajima i paradajzom, ali i avioni-igračke, zbog namere vlade da kupi od Amerike još jednu partiju lovaca F-16, prenosi Bugarski nacionalni radio.

Razlog ogorčenja demonstranata bila je reakcija ministra odbrane Krasimira Karakačanova u nedelju, kada je tokom polaganja cveća herojima-padobrancima u Sofiji, jedan od nezadovoljnih građana javno zahtevao ostavku ministra, rekavši mu „da ga narod ne želi“.

„Zar si ti narod?“, odgovorio je Karakačanov.

Demonstrant je zatim uzvratio ministru.

„Da, ministre, svako od nas predstavlja narod! Bilo da je jedan ili nas je sedam miliona – svako od nas je narod, zato ćemo ti sada pripremiti omlet“, izjavio je organizator antivladinih protesta, advokat Nikolaj Hadžigenov kod zgrade Ministarstva odbrane.

Protesti sa zahtevanjem ostavke vlade i glavnog tužioca traju u Bugarskoj više od sto dana. Od tada je bugarski premijer Bojko Borisov smenio četiri ključna ministra: finansija, ekonomije, pravde i turizma.

Podsetimo, prošlog leta Bugarska je od Sjedinjenih Američkih Država kupila osam lovaca F-16 u vrednosti od skoro 1,26 milijardi dolara, koji će ući u upotrebu 2023. i 2024. godine.

Karakačanov je nedavno najavio da je zemlja zainteresovana za kupovinu narednih osam aviona, ali će ih ovog puta platiti na rate. U SAD su naglasili da će moći da isporuče svih 16 lovaca 2024. godine, ako se ugovor za drugu seriju zaključi u roku od godinu dana. Ostali uslovi mogućeg dogovora još uvek nisu poznati.

S tim u vezi, bugarski mediji su pisali u ponedeljak da zemlja ima mnogo planova za naoružavanje, ali da je pitanje da li ima novca.

Kurir.rs/Sputnjik

Foto: Profimedia/ Dimitar Kyosemarliev/AFP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track