EVROPA PRED ZATVARANJEM: Francuska očekuje i do 100.000 zaraženih dnevno, Merkelova upozorava OVAKO VIŠE NEĆE MOĆI
Foto: EPA/MARTIN DIVISEK

OZBILJNA SITUACIJA ZBOG KORONE

EVROPA PRED ZATVARANJEM: Francuska očekuje i do 100.000 zaraženih dnevno, Merkelova upozorava OVAKO VIŠE NEĆE MOĆI

Planeta -

"Stojimo pred vrlo, vrlo teškim mesecima. Ovako neće moći dalje", upozorila je nemačka kancelarka Angela Merkel stranačke kolege u nedelju uveče.

Slično je u Francuskoj, Italiji, Holandiji, Češkoj, Austriji, Sloveniji, Belgiji, Španiji. Za deset dana broj zaraženih se udvostručio, cifre su rekordne, najavljuju se pooštrene mere i tamo gde je već na snazi "lokdaun".

Francuska upozorava da mogu da idu i do 100.000 slučajeva dnevno. Prethodni neslavan rekord bio je 52.010 novozaraženih za samo 24 sata.

foto: EPA/HAYOUNG JEON

Klasični "lokdaun" imaju Belgija, Irska, Vels. Vanredno stanje, između ostalih, Španija i Francuska, a austrijski kancelar Sebastian Kurc najavio je da nije isključen drugi "lokdaun". O tome će, kako je rekao, odlučiti broj u bolnicama.

Zemlja sa najviše zaraženih po glavi stanovnika je Češka. Premijer Andrej Babiš je najavio produženje vanrednog stanja. "Ako se ne dogodi čudo, ništa drugo nam neće preostati nego pooštrenje mera", rekao je.

foto: EPA/MARTIN DIVISEK

Već su zatvorene škole i većina prodavnica, ali mnogi Česi se ne pridržavaju mera.

Slovenija je objavila da od utorka građani ne smeju da napuštaju mesto stanovanja osim u nuždi. Ranije nisu smeli da napuste širu regiju, uz policijski čas od 21 do 6 sati ujutro. Od vikenda su zatvoreni hoteli i sve radnje osim prehrambenih.

foto: Profimedia

Delotvornost "lokdauna" pokazala se u Izraelu. Tamo se deca postupno vraćaju u škole nakon što je za 4 nedelje broj novozaraženih s više od 9.000 pao ispod 2.000. Brojka i dalje pada, a u subotu su zabeležili 692 zaražena.

Kurir.rs/Jutarnji list

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track