RUSIJA JEDIM POTEZOM MOŽE DA OSAKATI DOLAR: Američka valuta više nikada neće biti primamljiva za građane! (VIDEO)
Foto: EPA / Yuri Kochetkov, Profimedia

ekonomija

RUSIJA JEDIM POTEZOM MOŽE DA OSAKATI DOLAR: Američka valuta više nikada neće biti primamljiva za građane! (VIDEO)

Planeta -

Ruska vlada bi svoj cilj dedolarizacije ekonomije mogla postići jednim jednostavnim korakom: odustajanjem od poreza koji trenutno naplaćuje svojim građanima za kupovinu fizičkog zlata, rekao je ekonomista.

Ruski građani bi se oslobodili dolarske štednje kupujući zlatnu polugu ako bi se ukinuo porez na dodatu vrednost od 20 odsto (PDV), prema profesoru ekonomije Valentinu Katasonovu, navodi ruska poslovna novinska agencija Prime.

Primetio je da bi potencijalna prodaja neizbežno smanjila dolar.

Međutim, ekonomista je rekao da će Ministarstvo finansija zemlje verovatno odbiti poteze za ukidanje PDV-a, jer bi to verovatno izazvalo pad prihoda u saveznom budžetu.

Ali stručnjak ovaj razlog vidi kao slab izgovor, jer je broj investicionih transakcija u zlatu toliko mali da bi gubitak bio beznačajan u ukupnom kontekstu ruskog budžeta.

Prema Katasonovu, Rusi bi mogli da zaustave prikupljanje američkih dolara ako bi ulaganje u zlato bilo isplativije. To bi moglo pokrenuti domino efekat u mnogim drugim zemljama, što bi stvorilo priliku da se ospori ekskluzivni status dolara, dodao je on.

Kurir.rs/Logicno

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track