Najnovije vesti

CRNO NAM SE PIŠE: Američki obaveštajci predviđaju SUMORNU budućnost čovečanstvu!
Foto: EPA/JUAN IGNACIO RONCORONI

nije dobro

CRNO NAM SE PIŠE: Američki obaveštajci predviđaju SUMORNU budućnost čovečanstvu!

Planeta
17:45h

Američki obaveštajci smatraju da je pandemija koronovirusa povećala ekonomsku nejednakost koja vlada svetom, opteretila države i njihove resurse i pospešila širenje nacionalističkih osećanja, zbog čega se svetu ne piše dobro.

Nacionalno obaveštajno veće SAD-a spomenute stavove je uvrstilo u svoj kvartalni izveštaj Globalni trendovi, dokument koji bi zakonodavnim telima i građanima trebao da pomogne da predvide ekonomske, klimatske, tehnološke i demografske tendencije koje će tokom idućih dvadeset godina oblikovati svet.

U izveštaju se navodi da je pandemija značajno narušila globalni poredak i da je poslednji događaj koji je tako promenio svet bio Drugi svetski rat. Navode da će se svet sa zdravstvenim, ekonomskim, političkim i bezbednosnim posledicama koje je izazvala korona nositi godinama.

"Kovid-19 uzdrmao je pretpostavke o otpornosti i prilagodljivosti i stvorio nove ekonomske, geopolitičke, tehnološke i državničke nebezbednosti", navodi se u dokumentu i dodaje da u svim aspektima života postoje razlozi za brigu.

Izveštaj upozorava da će posledice klimatskih promena pogoršati probleme sa hranom i vodom u siromašnijim zemljama te da će to ubrzati globalne migracije, prenosi AP.

Iako su zdravstvo, obrazovanje i prosperitet domaćinstva tokom poslednjih decenija ostvarili istorijski napredak, on će se teško održati kako zbog posledica pandemije, ali i zbog starenja stanovništva i potencijalno sporijeg rasta globalne ekonomije.

U izveštaju takođe stoji da nova tehnološka rešenja potencijalno mogu rešiti klimatske promene i bolesti, ali i da mogu biti novi izvori napetosti.

"Državni i nedržavni rivali boriće se za prevlast i dominaciju u nauci i tehnologiji, a to će potencijalno uticati na ekonomsku, vojnu i društvenu bezbednost", kaže navodi se u izveštaju Globali trendovi i upozorava da poverenje u države i institucije pada te da "jaz poverenja" postoji između širokih narodnih masa i bolje informisanih odnosno obrazovanih.

Kurir.rs/K.P.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...