NE, NEMOJ MI PRIĆI I PRUŽITI RUKE: Angela Merkel htela da izbegne rukovanje sa šeficom EU na samitu! VIDEO
Foto: screenshot RT

oDGOVORNO

NE, NEMOJ MI PRIĆI I PRUŽITI RUKE: Angela Merkel htela da izbegne rukovanje sa šeficom EU na samitu! VIDEO

Planeta -

Prošlo je više od dve i po godine od početka pandemije koronavirusa, koja je značjno izmenila navike i ponašanja većine ljudi na planetu. Tu spadaju i svetski lideri koji su se uvek pred kamerama grlili, rukovali zadovoljno smejali. A, onda je usledila promena, na koju je podsetila i odlazeća kancelarka Angela Merkel na samitu EU, poslednjem kome je prisustvovala pre odlaska sa funkcije, kada se susrela sa Ursulom fon der Lajen predsednicom Evropske komisije, koju su do pre pet godina mnogi videli kao Merkelovu naslednicu.

Angela Merkel, Ursula von der Lejen
foto: screenshot RT

Ali, vratimo se prvo kratkom uvodu. Posle početnog šoka, mart-april 2020. kada je korona buknula većina političara počela je ponovo da se susreće ali sa maskama na licu i pozdrav pesnicom ili laktom dok poziraju pred fotoreporterima i kamerama. Kako je vreme odmicalo i kad su se svi vakcnisali počeli su da se rukuju. Maske su za većinu i dalje ostale obavezne.

Međutim, ne rukuju se baš svi, pa su tako kamere zabeležile juče na samitu Eu, neki bi rekli incident, neki sasvim obično i razumno ponašanje odlazeće kancelarke Angele Merkel.

Angela Merkel, Ursula von der Lejen
foto: screenshot RT

Naime, pre početka samita, Angela Merkel je stajala sa svojim saradnicama, kada joj je prišla njena dugogodišnja partijska koleginica i prijateljica Ursula fon der Lajen, u nameri da se rukuje sa svojom drugaricom.

Međutim, šok neverica. kad je Ursula krenula sa ispruženim rukama Angeli Merkel, nemačka kancelarka je mahinalno povukla ruke k sebi. Takođe i šefica Evropske komisije je mahinalno reahovala i vrtaila ruke k sebi. A onda je Angela Merkel sa ispruženom pesnicom krenula ka ursuli, koja je sa obe ruke strgnula pesnicu svojoj dugogodišnjo prijateljici.

Angela Merkel, Ursula von der Lejen
foto: screenshot RT

Činilo se da je obema, bilo neprijatno, ali uprkos maskama video se po izrazu lica osmeh i da je sve u najboljem redu između "muti" i njene naslednice Ursule.

Neki su u svojim komentarim otišli u totalnu degutantnost poput RT da je pre rukovanja šefica EU Fon der Lajen bila u toaletu, pa Angela Merkel nije želela da rizikuje, ko zna. I šta bi radila šefica EU da joj e ptica slučajno sletela na glavu?

Angela Merkel, Ursula von der Lejen
foto: screenshot RT

O ovom pomalo komičnom za jedne, i odgovornom stavu političarke koja je obeležila istoriju EU i Nemačke pričaju svi i to je za većinu bila vest dana u odnosu na samit EU koja se kako stvari stoje sve više suoačava sa glavoboljom koju izazivaju nove članice EU koje se protive važnosti Brisela i odluka EU komisije u odnosu na matične vlade.

Kurir.rs/A.Mlakar

Ko je Ursula fon der Lajen

Ursula fon der Lajen rođena 1958. u Briselu u predgrađu Ikeles/Elseene. Njen otac Ernest Alberht je bio važan činovnik u tadašnjoj evropskoj komisiji, krajem 1960- tih godina 20 veka. Porodica se iz Brisela vratila u Nemačku 1971. Njen otac postao je kasnije ministarski predsednik Donje Saksonije i na tom položaju ostao sve do 1990, kada ga je na izborima porazio Gerhard Šreder kasniji socijaldemokratski predsednik. Mladu Ursulu politika uprkos ocu nije previše zanimala. Počela je studiranje u Nemačkoj, da bi je roditelji poslali u London gde je živela pod izmišljenim imenom Rose (Rošen na nemačkom mala ruža) Ladson što je bilo devojačko prezime njene prabake. Naime, razlog zašto je živela pod lažnim imenom i studirala u Londonu gde ju je čuvala policija leži u strahu od otmice teorista iz frakcije RAF. Čak i kad se posle nekoliko godina vratila u Nemačku bila je pod zaštitom nemačke policije.

U CDU su joj prigovarali da je previše liberlna inekoliko leve političke orjentacije. Nagađa se da upravo zbog toga nije kandidovala za naslednicu Angele Merkel pa je kandidatura pripala Arminu Lašetu, a Ursula je dobila utešnu funkciju predsednice Evropske komisije. Bez obzira šta tvrdilo članstvo CDU Ursula fon der Lajen pripada desnom centru i po verskoj pripadnosti je evangelista. Za njen razvoj veoma važna je bio studij medicine koji je krunisla doktoratom 1991. Kao lekar nekoliko godina je radila na hanoverskoj univerzitetskoj klinici zbog čega je uvažavana bila i kod političkih protivnika. Uspešnu karijeru izgradila je i na tome što je majka sedmoro dece. Inače i sama Ursula fon der Lajen dolazi iz porodice u kojoj je bilo sedmoro dece.

Njen politički uspon je bio brz i veoma blisko povezan sa karijerom Angele Merkel. Samo šest godina pošto je aktivno ušla u politiku 2005. na početku mandata Angele Merkel postala ministarka za porodicu, penzionere, žene i omladinu. Novembra 2009. preuzela je resor za rad i socijalne poslove. Na tim položajima zauzimala se za više vrtića, podizanje minimalca i veće ženske kvote, pre svega na vodećim položajima zbog čega su Nemci na izborima velikodušno nagradili Angelu Merkel.

Krajem 2013. godine iznenada je imenovana za ministarku odbrane u ministarstvu, koje su potresali razni skandali posebno oko nabavke vojne opreme. Čak nekoliko afera treslo je ministarstvo dok je ona upravljala tim resorom. U nemačkim medijima se nagađalo i spekulisalo da je to bilo kazneno premeštanje iz dva uspešno vođena resora u resor pun skandala. Međutim Angela Merkel je glatko odbila sve te spekulacije i potvrdila da je fon der Lajenova imenovana za ministarku odbrane jer je osoba na koju se može osloniti i veoma sposobna da napravi red.

Njene partijske kolege iz CDU i CSU zamerali su joj jer je govrila o oštoj borbi protiv klimatskih promena da se time dodvorava Zelenima. Posebno oštra polemika odvijala se pre izbor za predsednicu Evropske komisije u evropskom parlamentu. Konzervativcima je dolila ulje na vatru kada je najavila borbu za povećanje minimalne plate i socijalnu sigurnost i formiranje evropske šeme za nezaposlene. Inače Ursula fon der Lajen je za vreme migrantske krize čvrsto stala uz Angelu Merkel i zauzela se za politiku otvorenih vrata. Za vreme njenog mandata na čelu Evropske komisije Velika Britanija je konačno posle dugih i otežavajućih razgovora i krize vlasti izašla iz EU, čime je Nemačka postala najmoćnija država članica.. Ono što su joj zamerali najviše bilo je njeno nesnalaženje u vreme pandemije i slab odziv na koronavirus zbog čega su je i njene kolege konzervativci i demohrišćani uzeli bili na zub.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track