KINESKI ŠPIJUNSKI BROD DIGAO AUSTRALIJU NA NOGE: Situacija je alarmantna, oni su držali nas na oku a mi njih
Foto: Profimedia

indopacifik

KINESKI ŠPIJUNSKI BROD DIGAO AUSTRALIJU NA NOGE: Situacija je alarmantna, oni su držali nas na oku a mi njih

Planeta -

Kanbera je potvrdila izveštaje o kineskom špijunskom brodu primećenom kod australijske obale, a zvaničnici su osudili "alarmantan" postupak uprkos napomeni da Peking ima pravo da plovi u međunarodnim vodama.

Premijer Skot Morison je priznao da je kineski nadzorni brod proveo neko vreme u blizini obale njegove zemlje ranije ove godine, rekavši u petak da je taj brod ukazao na "veoma ozbiljnu situaciju“ u indo-pacifičkom regionu.

Morison je ipak dodao da Peking nije prekršio nijedan pomorski zakon plovidbom blizu obale Australije, prenosi Raša tudej.

"Mislim da je prisustvo kineske mornarice – čega smo bili svjesni, a oni su nas budno držali na oku i mi smo ih držali na oku – važnost toga je da se Australcima ukaže da postoji veoma ozbiljna situacija u Indopaacifiku“, rekao je Morison novinarima.

"Oni imaju svako pravo da budu tu gde jesu. Znali smo da su tamo. Oni mogu da budu tamo prema međunarodnom pomorskom pravu. Ali nemojte ni na trenutak pomisliti da ih nismo držali na oku dok su oni pokušavali da drže na oku nas", rekao je on.

Morison je takođe rekao da očekuje da će Peking dozvoliti istu slobodu australijskim brodovima u spornim oblastima Južnog kineskog mora, gde su konkurentne teritorijalne pretenzije dovele do dugotrajnih tenzija između Kine i niza drugih regionalnih država.

Dejli telegraf je prvi izvestio o prisustvu kineskog špijunskog broda, za koji je tvrdio da je kružio oko obale u periodu od tri nedelje između avgusta i septembra.

Ministar odbrane Peter Daton potvrdio je taj vremenski okvir, rekavši medijima u petak da je brod ostao izvan australijskih voda i da nije prekršio zakone. Kasnije je, međutim, dodao da je raspoređivanje "alarmantno" i u suprotnosti sa retorikom Pekinga o promovisanju mira i bezbednosti u azijsko-pacifičkom regionu.

Vest o špijunskom brodu pojavila se usred rastućih neprijateljstava između Kine i Australije, a Kanbera sada navodno razmatra diplomatski bojkot Zimskih olimpijskih igara 2022. u Pekingu - iako se navodi da zvaničnici čekaju odluku Vašingtona pre nego što donesu svoju.

Diskusija o potencijalnom bojkotu bila je podstaknuta kritikama zbog navodnih kršenja ljudskih prava u Kini, odnosno protiv njene ujgurske muslimanske manjine.

Pored kontroverze oko Olimpijade, druge tenzije između Australije i Kine bile su izazvane dugotrajnim trgovinskim sporom, zbog kojeg je Kina zabranila uvoz uglja iz Australije ali, od nedavno, i bezbednosnim sporazumom Australije, Velike Britanije i SAD (AUKUS).

Kurir.rs

Bonus video:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track