Najnovije vesti

DECENIJAMA ZAKOPANO BLAGO: Francuski planinar pre 8 godina pronašao kovčeg sa dragim kamenjem na Monblanu, evo koliko je zaradio
Foto: EPA/RICCARDO DALLE LUCHE

bratska podela

DECENIJAMA ZAKOPANO BLAGO: Francuski planinar pre 8 godina pronašao kovčeg sa dragim kamenjem na Monblanu, evo koliko je zaradio

Planeta

Kovčežić sa smaragdima, rubinima i safirima decenijama zakopana na glečeru francuskog Monblana konačno je podeljena između planinara koji ju je pronašao i lokalnih vlasti, osam godina nakon otkrića.

Planinar je naišao na drago kamenje 2013. godine. Ono je ostalo skriveno u metalnoj kutiji koja je bila na letu indijskog aviona koji se srušio u udaljenom predelu pre oko 50 godina.

"Kamenje je ove nedelje podeljeno na dva jednaka dela, koja se procenjuju na 150.000 evra", rekao je za AFP gradonačelnik Šamonija Erik Furnije.

On je rekao da je "veoma srećan" što se priča privela kraju, posebno za penjača čiji je integritet pohvalio jer je prijavio svoj pronalazak policiji, kako to nalaže zakon.

Dva aviona Er Indije srušila su se na Monblanu 1950. i 1966. godine.

Tokom godina, planinari su redovno pronalazili ostatke, prtljag i ljudske ostatke iz aviona.

U septembru 2012. Indija je ušla u posed torbe diplomatske pošte iz Кangčendžunge, Boinga 707 koji je leteo iz Mumbaja i koji se srušio na jugozapadnoj strani Monblana 24. januara 1966. godine.

U nesreći je poginulo 117 ljudi, uključujući pionira indijskog nuklearnog programa Homija Džehangira Babua.

Vlasti veruju da su dragulji najverovatnije došli sa leta koji je putovao na relaciji Mumbaj-Njujork.

Kurir.rs/Jutarnji list

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track