ISTORIJSKI TRENUTAK: Najmoćniji teleskop Džejms Veb danas putuje u svemir i otvara novu fazu istraživanja
Foto: EPA-EFE/ESA/MANUEL PEDOUSSAUT HANDOUT

kosmos

ISTORIJSKI TRENUTAK: Najmoćniji teleskop Džejms Veb danas putuje u svemir i otvara novu fazu istraživanja

Planeta -

NASA je konstruisala revolucionarni teleskop Džejms Veb, koji će danas u toku dana biti lansiran iz Francuske Gvajane, i kako je najavljeno, otvoriće novu fazu svemirskih istraživanja.

Nazvan po NASA-inom šefu, očekuje se da će Veb uneti revoluciju u astronomsko razumevanje univerzuma i našeg mesta u njemu.

Snažni infracrveni teleskop poleteće u svemir u raketi Ariane 5 koja će biti lansirana u 13:20 po srednjoevropskom vremenu iz lansirne baze Evropske svemirske agencije u Francuskoj Gvajani. Ako sve bude po planu, instrument težak 6350 kg i vredan 10 milijardi dolara će biti pušten iz rakete nakon 26-minutne vožnje u svemir.

Teleskopu će nakon toga trebati mesec dana da stigne do svog odredišta u solarnoj orbiti, otprilike milion milja daleke od Zemlje, što je oko četiri puta dalje od Meseca.

U toku su završne provere i punjenje goriva za lansiranje svemirskog teleskopa Džejms Veb, vodeće misije Nase koja ima za cilj da posmatra svetove izvan Sunčevog sistema i prve zvezde i galaksije koje su osvetlile kosmos.

Bilo je potrebno više od 30 godina da se osmisli, dizajnira i izgradi teleskop, a projekat je bio opterećen kašnjenjima, prekoračenjem troškova, redizajniranjem i tehničkim kvarovima koji su odložili lansiranje tek ove nedelje.

"Uzbuđen sam i nervozan u isto vreme“, rekao je profesor Martin Barstou, predsednik Saveta Instituta za svemirski teleskop i direktor za strateška partnerstva u Svemirskom parku Lester. "Uzbudljiva je pomisao da ćemo posle toliko vremena poslati ovaj teleskop u svemir. Ali nervozan sam jer svi znamo da koliko god da je raketa dobra, postoji rizik da stignemo tamo, a mnoge stvari moraju da prođu savršeno da bismo imali teleskop koji radi."

Džejms Veb teleskop
foto: EPA-EFE/NASA/Bill Ingalls HANDOUT

U srcu "Veba" je primarno ogledalo od 6,5 metara koje će omogućiti teleskopu da posmatra slabašni sjaj nekih od najstarijih, najudaljenijih objekata u univerzumu. Pošto se univerzum širi, svetlost koju emituju zvezde i galaksije rasteže se dok putuje, što znači da se sjaj najranijih zvezda #pomera u crveno“ u duže talasne dužine infracrvene svetlosti.

Za razliku od svemirskog teleskopa Habl, koji kruži oko Zemlje, Veb će kružiti oko Sunca. On je vezan za tačku zvanu L2, ili drugu Lagranžovu tačku, milion milja od Zemlje. Ovde će gravitacione sile omogućiti teleskopu da posmatra nebo u infracrvenom području, sa Zemljom i Suncem na leđima.

Vebovo primarno ogledalo je toliko veliko da se mora sklopiti za lansiranje i rasklopiti tokom jednomesečnog putovanja do L2. Usput, teleskop će takođe postaviti suncobran veličine teniskog terena kako bi zaštitio teleskop od sunčevih zraka.

"Želimo da bude zaista hladno, a prostor nije tako hladan“, rekao je Barstou. "Tamo ima mnogo infracrvenog zračenja sa Zemlje i sunca koje će zagrejati stvari. Da bi se sve ohladilo potrebno je mnogo vremena.”

Osim posmatranja prvih zvezda i galaksija, Veb će posmatrati vanzemaljske svetove kako prelaze lica svojih zvezda i meriti kako se infracrvena svetlost apsorbuje u atmosferi planeta. Ovo će dati nagoveštaje o atmosferskoj hemiji i potencijalnim uslovima zrelim za život.

"Što se tiče nauke, ovo će biti transformaciono“, rekao je Barstou. "To je jednostavno najveći, najosetljiviji teleskop ikada postavljen u svemir. Dizajniran je da se osvrne na vrlo ranu istoriju univerzuma i da razume formiranje prvih zvezda i galaksija. A radi se o nama. Radi se o tome kako smo nastali i kakvo je naše mesto u univerzumu", dodao je on.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja