01:50

NEĆE BITI SLUČAJNOSTI, NEKO ĆE POKRENUTI RAT! Stručnjak upozorava: Evropa se ne osvrće na posledice CENA ĆE BITI OGROMNA

eu je izgubila kompas

NEĆE BITI SLUČAJNOSTI, NEKO ĆE POKRENUTI RAT! Stručnjak upozorava: Evropa se ne osvrće na posledice CENA ĆE BITI OGROMNA

Planeta -

Rat u Ukrajini traje već 83 dana.

Prof. dr Časlav Koprivica, sa Fakulteta političkih nauka, smatra da je ovaj ekonomski sukob Rusije i Evrope ide u korist Moskve.

- EU ima problem jer se našla u geopolitičkim makazama gde se nikako ne snalazi. Potpuno je jasno da oni ne mogu bez ruskih energenata u dogledno vreme. Rusija njima ne preti, ali se oni osećaju ugroženi od strane Rusije. Ako Evropa misli da vodi neki vid ekonomskog rata protiv Rusije, a vidimo da je to već očigledno, ona veoma greši. Ruska valuta nikada nije bila jača od 2019. godine. Što je potpuno parodaksalno, dok su posledice u EU i u državama širom sveta dosta lošije, a u nekim i katastrofalne - rekao je Koprivica u jutarnjem programu Kurir televizije.

Časlav Koprivica
foto: Kurir televizija

Koprivica smatra da je Evropa ušla u konfrontaciju bez razmišljanja o posledicama, što dovodi do mogućnosti da je neko ipak rešio da rata između NATO pakta i Rusije ipak bude.

- Evropa iz moralno pseudokrstaštva podržava Ukrajinu. Odnosno angloameričke projekte u Ukrajini koji nemaju veze sa interesima nijedne zemlje EU. Zbog toga će plaćati veliku cenu. Kada ulazite u konfrontaciju trebalo bi da imate predstavu kako bi mogao da se okonča sukob. Izgleda kao da je zapad odlučio da skine rukavice u potpunosti što je čudno jer niko po tome ne razmišlja šta će biti posle rata. Odnosno kako će uspostaviti opet odnose. Osim ako neko nije rešio da se ide u totalnu konfrontaciju koja će se završiti oružanim sukobom između NATO pakta i Rusije. Što bi bilo tragično. Ako do toga dođe ono što treba imati na umu. To neće biti stvar slučajnosti, već će neko pritisnuti dugme za početak takvog rata - rekao je Koprivica.

Dodao je da Evropa doživljava rat Ukrajine i Rusije kao rat u kome ona učestvuje, što zapanjuje.

- Bojim se u ovoj situaciji gde je EU izgubila kompas, orijentaciju i gde je zavladala opšta stihija. Oni računaju da će im naškoditi što većim stepenom moralne osude. Rezultat je taj da spaljuju sve mostove prema Rusiji. EU doživljava ovaj rat Ukrajine i Rusije kao svoj rat i gde ona ima svoju stranu - rekao je Koprivica.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

01:47

SNIMCI PREDAJE AZOVACA IZ ČELIČANE U MARIJUPOLJU: Ukrajinske vlasti ovu akciju nazivaju drugačijim imenom!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track