RUSIJA PRVI PUT PRIZNALA DA IMA MALO ORUŽJA: Američki nedeljnik dokaz za to vidi u ovom zakonu ruske Dume! VIDEO
Foto: EPA

klimavo

RUSIJA PRVI PUT PRIZNALA DA IMA MALO ORUŽJA: Američki nedeljnik dokaz za to vidi u ovom zakonu ruske Dume! VIDEO

Planeta -

Rusija je prvi put priznala da joj ponestaje oružja u ratu u Ukrajini, nakon što je vlada predsednika Vladimira Putina izradila nacrt saveznog zakona koji bi zemlji omogućio brzu popravku naoružanja i vojne opreme.

Kremlj je u četvrtak uveče podneo Državnoj dumi predlog zakona o „posebnim ekonomskim merama” za „kontraterorističke i druge operacije” van Rusije.

U obrazloženju priloženom predlogu zakona navodi se da, posebno u vreme Putinovog rata protiv Ukrajine, postoji „kratkoročno povećana potreba za popravkom naoružanja i vojne opreme“, prenosi Njuzvik

Predlogom zakona je, između ostalih mera, predloženo „uvođenje materijalnih sredstava iz državnih rezervi” i „privremeno aktiviranje mobilizacionih kapaciteta i objekata”, kao i prekovremeni rad u „pojedinačnim organizacijama”.

U tekstu nacrta zakona napominje se potreba da Rusija popravi svoje oružje i vojnu opremu usred „specijalne vojne operacije na teritorijama Donjecke Narodne Republike, Luganske Narodne Republike i Ukrajine“, misleći na rat protiv Ukrajine, koji je Putin pokrenut krajem februara.

„Potreba da se ovi zahtevi što pre ispune, posebno u kontekstu uvođenja restriktivnih mera od strane stranih država i međunarodnih organizacija protiv ruskih državljana i ruskih pravnih lica, zahtevaće privremeno fokusiranje napora u određenim sektorima privrede (u pojedinim oblastima). preopterećenje proizvodnih kapaciteta organizacija vojno-industrijskog kompleksa, uključujući mobilizaciju, i organizovanje resursne podrške za isporuke u okviru državnog odbrambenog naloga“, navodi se u noti.

Kako se navodi u obrazloženju, predlog zakona bi, ukoliko bude potpisan, Kremlju dao ovlašćenje „da uspostavlja posebne propise koji se tiču radnih odnosa za određene organizacije, njihove odeljenja i odabrane proizvodne pogone“.

Ovo je prvi put da je Rusija signalizirala da trpi ogromne vojne gubitke u ratu protiv Ukrajine.

Ukrajinski zvaničnici redovno obaveštavaju o ruskim vojnim gubicima. Generalštab oružanih snaga Ukrajine objavio je u petak na Fejsbuku da je Rusija do sada izgubila 35.750 vojnika, 1.577 tenkova, 3.736 borbenih oklopnih vozila, 796 artiljerijskih sistema, 246 višecevnih raketnih bacača, 105 sistema PVO, 217 aviona. , 645 operativno-taktičkih bespilotnih letelica, 15 brodova/čamaca, 2.610 vozila i tankera i 186 helikoptera.

Britansko ministarstvo odbrane navelo je u obaveštajnom izveštaju krajem maja da je odluka Rusije da rasporedi stare tenkove iz sovjetskog doba na bojnom polju istakla „ruski nedostatak moderne, borbeno spremne opreme“.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track