ŠTA SE DEŠAVA U HOLANDIJI? Poljoprivrednici protestuju protiv zelene politike vlade, policija puca na njih VIDEO
Foto: EPA-EFE/ROB ENGELAAR

odluke i posledice

ŠTA SE DEŠAVA U HOLANDIJI? Poljoprivrednici protestuju protiv zelene politike vlade, policija puca na njih VIDEO

Planeta -

Holandska policija otvorila je vatru na poljoprivrednike koji su traktorima izašli na ulice.

Holandsko tužilaštvo istražuje zašto je policija na protestima poljoprivrednika u utorak pucala na 16-godišnjeg farmera. Šesnaestogodišnjak je bio priveden pod sumnjom da je traktorom nasrnuo na policiju, ali je ta optužba odbačena.

Usprkos hapšenjima, holandski poljoprivrednici u petak su nastavili proteste blokiravši centar za distribuciju hrane u Voerdenu sa oko 30 traktora, prenosi Jutarnji list pisanje holandskog portala NL News.

Protesti i blokade traju od juna, a policija je uhapsila na desetine farmera.

Poljoprivrednici u Holandiji protestuju protiv zelene politike vlade jer strahuju da će ostati bez posla. Vlada je kao cilj postavila smanjenje zagađenja za 50 posto do 2030.

Proteste je izazvala vladina najava prema kojoj će biti neizbežno zatvaranje nekih farmi, kao i objavljivanje detaljne karte na kojoj se navodi na kojim će područjima biti potrebna smanjenja emisije zagađujućih materija od 12 do 95 posto.

Holandija, protest, farmeri, poljoprivrednici
foto: EPA-EFE/ROB ENGELAAR

Ministarka životne sredine Kristijan van der Val dala je pokrajinama godinu dana da izrade detaljne planove kako prepoloviti emisije amonijaka i azot oksida do 2030.

Poljoprivrednici to ne prihvataju i njihova organizacija LTO odbila je da pregovara sa vladinim predstavnikom.

Glavni izvor amonijaka i azotovog oksida je u životinjskom izmetu, koji se koristi i kao đubrivo u poljoprivredi. Prepoloviti njihovu emisiju znači srezati stočarstvo i mlekarsku industriju.

Očekuje se da će vlada slične rezove najaviti i za vazduhoplovstvo, transport, izgradnju kuća i puteva, koje takođe proizvode problematične gasove.

Nakon što je vlada objavila svoje planove, u junu su poljoprivrednici traktorima blokirali saobraćaj na glavnim autoputevima. Vlada je bila prisiljena da reaguje nakon što su sudovi poslednjih godina počeli da blokiraju izdavanje dozvola za infrastrukturne i stambene projekte, jer nisu bili ispunjeni vladini klimatski ciljevi.

Holandski list Volkskrant prenosi da se gomilaju tužbe protiv demonstranata koje optužuju za pretnje, pobunu, nepoštovanje policijskih naređenja, a često i za otvoreni napad.

Pala je i prva presuda: na 120 sati društveno korisnog rada, ali samo uslovno na dva mjeseca, osuđen je 23-godišnji farmer sa juga Holandije koji je prošle nedelje preko Telegrama pozvao kolege da zatvore aerodrom Shiphol.

"Ako bude toliki odaziv kao u Stroeu, policija i interventna policija ne mogu ništa", napisao je. Dva dana kasnije, izveden je pred sud s optužbom za pobunu.

Farmer je rekao da mu je žao i da je bio očajan jer želi da preuzme posao od svojih roditelja, ali više nije siguran u budućnost zbog planova vlade.

Za jul i avgust su najavljena suđenja protiv osamnaest osumnjičenih, uključujući one koji su protestovali ispred kuće ministarke van der Val.

Muškarac iz Udena koji je prošlog petka uhapšen zbog pretnji, između ostalih, premijeru Marku Ruteu, dobio je takođe uslovnu kaznu na godinu dana.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track