VELIKI PAD PRODAJE MOBILNIH U SVETU: Manja potražnja za pametnim telefonima, ali ne i za modelima ove dve komanije
Foto: EPA-EFE/LAURENT GILLIERON

inflacija

VELIKI PAD PRODAJE MOBILNIH U SVETU: Manja potražnja za pametnim telefonima, ali ne i za modelima ove dve komanije

Planeta -

U svetu je u drugom tromesečju isporučeno 316 miliona pametnih telefona ili 9 posto manje nego u istom razdoblju prošle godine, što je posledica pada potražnje zbog inflacije i krize, saopštila je analitičarska firma Kanalis.

Pad isporuka pametnih telefona prisutan je od početka godina zbog čega su dobavljači, suočeni sa gomilanjem zaliha, prisiljeni da preispitaju svoj portfelj kako bi pokušali da u drugoj polovini godine poboljšaju rezultat.

Uprkos ukupnom padu isporuka, istraživači napominju da je potražnja za Eplovim i Samsungovim pametnim telefonima i dalje velika i da su ta dva dobavljača/proizvođača i dalje na prva dva mesta po prodaji, a i među prvih pet jedini su povećali tržišni udeo.

Samsung je i dalje broj jedan u svetu i nakon drugog tromesečja 2022. drži i najveći tržišni udeo po isporukama pametnih telefona, od 21 posto, što je i povećanje sa 18 posto iz istog tromesečja 2021. godine. Epl je drugi sa tržišnim udelom od 17 posto, takođe povećanim, sa prošlogodišnjih 14 posto.

Među prvih pet dobavljača još su Šaomi, Opo i Vivo koji su svi ove godine ostvarili pad tržišnog udela u isporukama tih telefona, pa je tako udeo Šaomija sa lanjskih 17 posto pao na ovogodišnjih 14 posto, Opo je pao sa 11 na 10 posto, a Vivo sa 10 na 9 posto.

Analitičari Kanalisa kao razlog za to vide i prekomernu ponudu telefona srednjeg ranga i cene, koji se gomilaju na zalihama jer potrošači sa ograničenim budžetom u inflaciji kupuju uređaje nižih cena zbog čega se očekuje da će dobavljači u idućim mesecima pojačati promocije i posebne ponude kako bi podstakli prodaju pre sezone praznika.

"Pad potražnje izaziva veliku zabrinutost za ceo lanac snabdevanja pametnih telefona. Iako zalihe komponenti i pritisci na troškove popuštaju, ipak ostaje briga unutar logistike i proizvodnje, poput pooštravanja uvoznih zakona na nekim tržištima u razvoju i carinskih procedura koje odlažu pošiljke. Stoga će za sve u tom lancu biti vitalna buduća saradnja dobavljača i kanala prodaje u praćenju potražnje i zaliha", kaže analitičar Tobi Žu.

Kurir.rs/Agencije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track