KAKO JE IZVEDENA SABOTAŽA NA GASOVODIMA SEVERNI TOK 1 I 2: Ko je koristio ronioce i podmornice?!
Foto: Printscreeen Youtube

nagađanja ne prestaju

KAKO JE IZVEDENA SABOTAŽA NA GASOVODIMA SEVERNI TOK 1 I 2: Ko je koristio ronioce i podmornice?!

Planeta -

Do pada pritiska u gasovodima Severni tok 1 i Severni tok 2, koji idu od Rusije do Nemačke, dovela je "ciljana sabotaža", koja je nemoguća bez ronilaca ili podmornice, izvestio je danas TASS pozivajući se na izvore nemačkog lista Tagesšpigel i magazina Špigel.

Izvori Tagesšpigla i Špigla koji su upoznati sa ocenom vlasti, navode da bi prema prvim pretpostavkama "za ovo bi mogle biti odgovorne ukrajinske snage ili snage povezane sa Ukrajinom".

Nemačko ministarstvo privrede još nije uspelo da utvrdi uzrok pada pritiska u gasovodima i lokaciju curenja.

Mrežni operater Gaskade, Federalna mrežna agencija Nemačke, policija i vlasti špkrajine Meklenburg-Zapadna Pomeranija rade na problemu.

Poljski premijer Mateuš Moravjecki je, otvarajući gasovod Baltik pajp koji prolazi kroz danske vode, rekao da "još ne zna" detalje incidenta, ali je odmah izrazio uverenje da je to "još jedna eskalacija situacije" u Ukrajini, navodi TASS.

Danska pomorska uprava prijavila je curenje gasa severoistočno od Bornholma, gde prolazi trasa gasovoda, a curenje u svojoj zoni prijavila je i švedska pomorska administracija.

Pad pritiska na jednoj od dve linije Severnog toka 2 zabeležen je u noći između ponedeljka i utorka sa kopnene platforme Severnog toka 2 AG, o čemu su istovremeno obaveštene obalske službe Nemačke, Danske, Švedske, Finske i Rusije.

U Ministarstvu privrede Nemačke uveravaju da incident neće uticati na snabdevanje zemlje energijom, a Evropska komisija je takođe navela da energetska bezbednost Evropske unije nije narušena, navodi TASS.

Kurir.rs/Fonet

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja