Najnovije vesti

AERODROMI PROMENILI PRAVILO O RUČNOM PRTLJAGU: Ova stvar je izluđivala mnoge, evo koje OGRANIČENJE se menja
Foto: Shutterstock

NIŠTA NEĆE BITI ISTO

AERODROMI PROMENILI PRAVILO O RUČNOM PRTLJAGU: Ova stvar je izluđivala mnoge, evo koje OGRANIČENJE se menja

Planeta

Pojedini aerodromi poništili su ograničenje za nošenje više od 100 ml tečnosti u ručnom prtljagu.

Odredba će najverovatnije da stupi na snagu 2024. godine. Ograničenje od 100 ml po posudi za tečnost u ručnom prtljagu mnogima otežava pakovanje, jer osim vode za piće, to važi i za šampone, gelove za tuširanje, proizvode za šminkanje.

Za svako putovanje, prema odredbi iz 2006. nakon terorističkog napada na aerodromu Hitrou, sve tečnosti se dodatno pakuju u plastične kese koje se mogu ponovo zatvoriti. Osim što je na ovaj način nezgodno pakovati higijenske potrepštine i ostale namirnice, većina ljudi zaboravlja ovakve kese, a različiti aerodromi imaju različite propise o tome kolika torba mora biti velika i koliko malih flaša u njoj je dozvoljeno.

Zbog toga se stvaraju velike gužve i često se otvaraju putnički koferi zbog, na primer, dezodoransa ili kreme, koji ne podpadaju pod ovu kategoriju.

Napredak u tehnologiji znatno je olakšao obezbeđenju da identifikuje potencijalne opasne supstance, pa će svi veliki britanski aerodromi ukinuti ovo pravilo 2024. godine.

Prtljag će proći kroz posebne CT skenere koji će stvoriti 3D sliku, a rezultati su zadovoljavajući i dovode do ukidanja ovakvih zabrana.

Uprkos ovim promenama, ostale odredbe o ručnom prtljagu će ostati iste, kao što je zabrana putovanja sa oštrim predmetima ili većim makazama.

(Kurir.rs/24sata.hr)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja