KIJEV PORUČIO MOSKVI: Mi postižemo svoj cilj, a ruska ekonomija biće uništena! Da je 30 dolara po barelu uništenje bi bilo brže!
Foto: AP/Andrew Kravchenko

krovna cena za naftu

KIJEV PORUČIO MOSKVI: Mi postižemo svoj cilj, a ruska ekonomija biće uništena! Da je 30 dolara po barelu uništenje bi bilo brže!

Planeta -

Gornja granica cene ruske nafte od 60 dolara za barel od 159 litara, koju su u petak usvojile EU, a potom i grupa G7, „uništiće” rusku ekonomiju, smatra Kijev, koji je inače želeo limit od 30 dolara. .

„Mi uvek postižemo svoj cilj, a ruska ekonomija će biti uništena, a Rusija će platiti i odgovarati za sve svoje zločine“, objavio je šef kabineta ukrajinskog predsednika Andrij Jermak na Telegramu.

On je dodao da bi ograničenje od 30 dolara po barelu još brže uništilo rusku ekonomiju, prenosi francuska novinska agencija AFP.

Očekuje se da će mera EU za uvođenje ograničenja cena nafte koju Rusija izvozi morem biti zvanično odobrena ovog vikenda. EU je postigla sporazum nakon što se u to uverila i Poljska. Najavila je podršku nakon uveravanja da će ta granica biti pet odsto niža od tržišne cene, prenosi Bi-Bi-Si.

EU je htela da postavi gornju granicu cene na 65-70 dolara, ali su Poljska, Litvanija i Estonija odbacile ovaj iznos kao previsok.

Istovremeno, zapadni saveznici Ukrajine uskratiće osiguranje tankerima koji prevoze rusku naftu u zemlje koje se ne pridržavaju pomenute granice cena. To će Rusiji otežati prodaju nafte iznad ove cene.

Američka sekretarka finansija Dženet Jelen rekla je da se ruska ekonomija već smanjuje, da Rusiji nedostaju sredstva i da će gornja granica cena „odmah upasti u Putinov najvažniji izvor prihoda“.

Mera bi, kako je rekla, izvršila novi pritisak na finansije ruskog predsednika Vladimira Putina i „ograničila prihode koje koristi za finansiranje svoje brutalne invazije“, a da pritom neće uticati na lance snabdevanja širom sveta, što bi moglo dovesti do porasta cena goriva širom sveta. .

Rusija je kritikovala sporazum sa EU. Kako je najavila, ona neće snabdevati naftom zemlje koje će sprovoditi gornju granicu cena. Kao odgovor, Moskva je objavila da Unija time ugrožava svoju energetsku bezbednost.

Rusija: Neravnoteža na tržištu kao rezultat zapadnih sankcija

Ruska ambasada u SAD je u međuvremenu kritikovala „transformaciju“ principa slobodnog tržišta u komentarima objavljenim na Telegramu. Prema rečima ruskih diplomata, SAD pokušavaju da sakriju činjenicu da je trenutna neravnoteža na svetskom tržištu nafte rezultat sopstvenih akcija, uglavnom „sankcija i zabrana vezanih za ruske sirovine“, prenosi ruska novinska agencija Tass.

"Kolektivni Zapad pokušava da reši probleme koje je stvorio od nule. U stvari, radi se o transformaciji osnovnih principa funkcionisanja slobodnog tržišta", napisala je ambasada.

U ponedeljak se završava šestomesečni prelazni rok nakon evropskog paketa sankcija usvojenog u junu, kojim se zabranjuje kupovina, uvoz i transport sirove nafte i određenih naftnih derivata iz Rusije u Uniju.

Sirova nafta koja se isporučuje cevovodima i dalje će biti predmet privremenog izuzeća, uključujući Mađarsku i Slovačku. Embargo na naftne derivate stupa na snagu za dva meseca.

Kurir.rs/RTV SLO

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track