"SNAGE U NIGERU ZA BRZO REAGOVANJE U VISOKOJ BORBENOJ GOTOVOSTI" Miletić: Ako napadnete jednog diktatora, OČEKUJTE ODGOVOR DRUGOG
Foto: Kurir Televizija, Balima Boureima / AFP / Profimedia

kurir tv

"SNAGE U NIGERU ZA BRZO REAGOVANJE U VISOKOJ BORBENOJ GOTOVOSTI" Miletić: Ako napadnete jednog diktatora, OČEKUJTE ODGOVOR DRUGOG

Planeta -

U senci rata u Ukrajini, šefovi država Zapadne Afrike održali su sastanak povodom prošlomesečnog vojnog preuzimanja vlasti u Nigeru.

Razgovor je usledio nakon što je hunta odbila da se povinuje njihovoj ranijoj pretnji da će upotrebiti silu za obnovu demokratije. Iščekujući primirje između Rusije i Ukrajine, koje, čini se, za sada nije na pomolu, da li bi svet već trebalo da strepi od novih ratnih sukoba?

Na ovu temu u jutarnjem programu Kurir televizije govorio je Ivan Miletić, stručnjak za odbranu i bezbednost.

jutarnji
foto: Kurir televizija

- Rat u Ukrajini je otvorio pandorinu kutiju. Velike sile kada ratuju one upale mehanizme na sve strane. Ljudi često brkaju Niger i Nigeriju. U Nigeriji ima nafte, a u Nigeru ima uranijuma. To su dve različite stvari. Niger se nalazi u zapadnoj Africi koja je nekad bila područje francuskih kolonija - rekao je Miletić i dodao:

- Ono što sve te zemlje zbog kolonijalnog nasleđa imaju jeste da se njihovom vlautom upravlja iz centralne banke u Parizu. Tako je napravljen sistem. To je takozvani kolonijalni franak. Predsednik Makron ima ideju da se za nekoliko godina te zemlje same upravljaju svojim valutama, ali ispostavilo se da to nije lako izvodljivo - rekao je Miletić.

Istakao je da u zapadnoj Africi postoji opasnost od ekonomskog kolapsa, ali i od sukoba.

Zanimljivo je da se zato što se novcem centralizovano upravlja one imaju te neke bezbedonosne mehanizme, uključujući i snage za brzo reagovanje. One su stavljene u povišenu borbenu gotovost i vrlo lako može doći do njihove upotrebe.

03:16

NIGERSKE SNAGE ZA BRZO REAGOVANJE U VISOKOJ BORBENOJ GOTOVOSTI! Miletić: Može doći do ekonomskog kolapsa, a diktatori se udružuju!

- Te zemlje su teritorijalno velike, a U Nigeru postoje dve vojne baze, jedna Francuska, a jedna Ameručka. Sad imamo situaciju da je došlo do tog udara. Četiri zemlje su već imale državni udar i postoji opasnost da dođe do domino efekta koji može izazvati ekonomski kolaps, a onda i do ratova jer ti diktatori, sada žele da se udruže. Napad na jednog je napad na drugog.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Yettel Hipernet TV i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

Bonus video:

00:17

NIGER JE SAMO POČETAK, EVO GDE ĆE SE LOMITI SVETSKI POREDAK! Miletić: Mnogi će se pokajati zbog otvorenog žarišta u Ukrajini

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track