AMERIČKI F-16 STIGLI U UKRAJINU! Komandant vazdušnih snaga u Kijevu objavio ono što se dugo čekalo (FOTO)
Foto: Shutterstock, APFootage / Alamy / Alamy / Profimedia

KrenulA OBUKA

AMERIČKI F-16 STIGLI U UKRAJINU! Komandant vazdušnih snaga u Kijevu objavio ono što se dugo čekalo (FOTO)

Planeta -

Mikola Oleščuk, komandant vazdušnih snaga Ukrajine, izjavio je za nacionalnu televiziju da su vojni piloti te zemlje započeli zajedničku obuku s američkim pilotima na borbenim avionima F-16.

- Avion F-16 je bio u Ukrajini. Sleteo je na naše piste, obavili smo zajedničku obuku sa pilotima F-16... Juče su dvojicu mojih pilota testirali američki instruktori - kazao je Oleščuk u subotu, prenosi CNN.

Rat u Ukrajini, F-16
foto: Michael Fitzsimmons / Alamy / Alamy / Profimedia

Navodi se da je Oleščuk dodao da je, iako ukupni period obuke traje 32 meseca, "odlučeno da ova klasa pilota bude u stanju da ovlada upravljanjem aviona F-16 za četiri meseca".

CNN navodi da je Oleksij Reznikov, ukrajinski ministar odbrane, takođe potvrdio da je započela obuka na ovim borbenim avionima.

Navodi se da je on u odvojenom televizijskom intervjuu emitovanom u subotu kazao da su ukrajinski inženjeri i tehničari uključeni u obuku zajedno sa pilotima.

Američka televizija prenosi da Reznikov nije želeo da otkrije koliko će obuka da traje, ali da je naveo da je "minimalno trajanje obuke šest meseci".

On je rekao da će američki instrukori objaviti završetak obuke onda kada budu zadovoljni time kako su piloti, inženjeri i tehničari ovladali novim veštinama.

Sve informacije o sukobu u Ukrajini na portalu Kurir.rs prenete su iz izvora koji su se do sada pokazali prilično relevantnim i koje u skladu sa okolnostima i dužnom novinarskom pažnjom dodatno proveravamo. Ipak, kako je u toku i pravi medijski i propagandni rat, redakcija Kurira moli čitaoce da nam skrenu pažnju na eventualne dezinformacije i lažne vesti kako bismo pravovremeno reagovali i ispravili eventualne greške.

Informacije slati na mejl redakcija@kurir-info.rs

(Kurir.rs/CNN)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja