PRIGOŽIN OPET NA ČELU "VAGNERA"? Amerikanci tvrde da sin Pavel (25) pregovara o povratku plaćenika u rat u Ukrajini (FOTO)
Foto: Not supplied / WillWest News / Profimedia

informacije vašingtonskog isw

PRIGOŽIN OPET NA ČELU "VAGNERA"? Amerikanci tvrde da sin Pavel (25) pregovara o povratku plaćenika u rat u Ukrajini (FOTO)

Planeta -

Pavel Prigožin (25), sin pokojnog vođe vagnerovaca Jevgenija Prigožina, nastoji da preuzme komandu nad "Vagner grupom".

Britanski Skaj njuz prenosi tvrdnje američkog Instituta za proučavanje rata (ISW) da mlađi Prigožin pregovara sa ruskom nacionalnom gardom Rosgvardijom.

ISW citira informacije Telegram kanal povezanog sa ruskim plaćenicima da je Pavelu cilj da se vagnerovci ponovo pridruže borbama u Ukrajini.

Pavel Prigožin
Pavel Prigožinfoto: Not supplied / WillWest News / Profimedia

Navodi se da bi ovim "Vagner" dobio alternativu u pogledu vođstva u odnosu na Andreja Troševa, lidera plaćnika koji se ugovorom obavezao na lojalnost "Vagnera" Ministarstvu odbrane Rusije i prošle nedelje se sastao sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

ISW tvrdi da postojen naznake da su neki od pripadnika "Vagnera" zainteresovani da se okupe oko alternative povezane sa starijim Prigožinom koja bi se razlikovala od Troševa, povezanog sa Kremljom i Ministarstvom odvrane.

- Nije jasno kako Kremlj vidi odnose između elemenata "Vagnera" i ruske vlade - navodi ISW.

Podseća se da je Rosgvardija direktno podređena predsedničkoj administraciji.

(Kurir.rs/Sky News)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track