MAKRONOVE PRETNJE POTPUNO RAZBESNELE AMERIKANCE: Uz viski pričao o slanju vojske u Ukrajinu, stiže odgovor - "TO NIJE PAMETNO"
Foto: AP Alexander Zemlianichenko, EPA Stephane De Sakutin Pool, Shutterstock

MAKRONOVE PRETNJE POTPUNO RAZBESNELE AMERIKANCE: Uz viski pričao o slanju vojske u Ukrajinu, stiže odgovor - "TO NIJE PAMETNO"

Planeta -

Izjave francuskog predsednika Emanuela Makrona da ne isključuje slanje trupa u Ukrajinu "razbesnele su američke zvaničnike", piše Blumberg, pozivajući se na sopstvene izvore.

Kontroverzni komentar o "čizmama na zemlji" izazvao je brz i veoma javni ukor nemačkog kancelara Olafa Šolca i razbesneo američke zvaničnike, koji privatno kažu da bi takav potez mogao čak da izazove sukob sa Moskvom.

Publikacija takođe piše da kroz rat u Ukrajini "Makron želi da upravlja evropskom spoljnom politikom", ali "se ne slažu svi sa ovim".

- Njegov pristup "jastreba" razbesneo je neke saveznike, koji nameravaju da povećaju pomoć Ukrajini - navodi se u članku.

Blumberg ističe da izjave francuskog predsednika "nisu bile mnogo pametne" i zato što su "specijalci iz mnogih zemalja u Ukrajini".

Podsetimo, ranije su mediji pisali da je Emanuel Makron u zatvorenom krugu uz čašu viskija rekao da će poslati vojsku u Odesu. To se dogodilo u noći 21. februara u Jelisejskoj palati.

Ubrzo nakon toga, on je javno dao izjavu o mogućnosti slanja trupa.

Većina lidera vodećih zapadnih zemalja nije podržala ideju francuskog predsednika.

(Kurir.rs/Strana/Preneo: Đ. M.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track