RAT SE PRENEO I NA BALTIK! Ukrajinska obaveštajna služba objavila snimak zapaljenog RUSKOG RATNOG BRODA kod Kalinjingrada (VIDEO)
Foto: Alexander Galperin / Sputnik / Profimedia, Shutterstock, Printscreen/Twitter

PRVI NAPAD VAN CRNOG MORA

RAT SE PRENEO I NA BALTIK! Ukrajinska obaveštajna služba objavila snimak zapaljenog RUSKOG RATNOG BRODA kod Kalinjingrada (VIDEO)

Planeta -

Ukrajinska vojna obaveštajna služba tvrdi da je zapaljen ruski raketni brod "Serpuhov", koji je bio ukotvljen kod Kalinjingrada, ruske eksklave na Baltičkom moru.

Kijev indipendent prenosi da je ukrajinska vojna obaveštajna služba na Telegramu objavila da je brod juče "onesposobljen" i da su "sredstva za komunikaciju i kretanje potpuno uništena".

Objavljen je i snimak za koji tvrdi da pokazuje kako vatra zahvata "Serpuhov".

Izvor iz ukrajinske vojne obaveštajne službe potvrdio je za Kijev indipendent da njeni operativci stoje iza ovog požara.

Naglašava se da je ovo prvi ovakav napad na ruske pomorske snage u Baltičkom moru.

Kaljiningrad, brod
foto: Twitter

Kijev indipendent navodi da je poslednjih meseci Ukrajina intenzivirala napade na rusku Crnomorsku flotu na okupiranom Krimu, uspešno pogodivši nekoliko brodova zbog čega su ruska plovila morala da se prebace u bezbednije vode.

Dmitro Pletenčuk, portparol ukrajinske Ratne mornarice, izjavio je 30. marta da je ruska Ratna mornarica nakon tih napada povukla skoro sve svoje velike brodove iz luka na okupiranom Krimu.

Prema podacima sa sajta ruske Ratne mornarice, ratni brod "Serpuhov" je raketna korveta klase Bujan-M koja je duga 74 metra i opremljena je različitim sistemima naoružanja.

Kaljiningrad, brod
foto: Shutterstock

Kijev post navodi da se ovaj brod u trenutku izbijanja požara nalazio u pomorskoj bazi Baltijsk u ruskoj najzapadnijoj Kalinjingradskoj oblasti, koja je smeštena "u sendviču" između Poljske i Litvanije, članica Evropske unije i NATO.

Neimenovani izvor Kijev posta kazao je nema jasnih podataka o tome da li je na "Serpuhovu" bilo žrtava, ali je dodao da ruski ratni brod "nije u dobrom stanju".

- Za popravke će biti potrebno puno vremena - naveo je izvor ukrajinskog sajta.

Ruski ratni brod 'Serpuhov'
Ruski ratni brod "Serpuhov"foto: Alexander Galperin / Sputnik / Profimedia

Ruske vlasti su ranije juče objavile da je ruski ledolomac "Katerina Velikaja" zahvatio požar prilikom radom na njegovoj popravci u brodogradilištu "Dalzavod" u Vladivostoku, gradu na dalekom istoku Rusije.

U saopštenju je navedeno da je jedna osoba stradala, a tri su povređene.

Ruske vlasti su navele da istražuju okolnosti izbijanja tog požara.

Kijev post podseća da su ukrajinski pomorski dronovi MAGURA V5 početkom marta pogodili i teško oštetili ruski patrolni brod "Sergej Kotov" u blizini Kerčkog moreuza.

Glavni obaveštajni direktorat (HUR) Ukrajine stajao je i iza te specijalne operacije.

(Kurir.rs/The Kyiv Independent/Preveo i priredio: N. V.)

Bonus video:

05:19

MOGUĆ SUKOB RUSIJE I NATO SNAGA General u penziji upozorio: Putin spreman na nuklearni rat ODRŽAVAJU BOJEVE GLAVE U PUNOM STANJU

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track