PAKT PROTIV PUTINA: Parafiran sporazum šest zemalja koje izlaze na Severno more, zajednički će se braniti od RUSKIH SABOTAŽA
Foto: Shutterstock, AP Pavel Bednyakov

JAČANJE SARADNJE NA ZAŠTITI PODVODNE INFRASTRUKTURE

PAKT PROTIV PUTINA: Parafiran sporazum šest zemalja koje izlaze na Severno more, zajednički će se braniti od RUSKIH SABOTAŽA

Planeta -

Potpisan je sporazum šest zemalja koje izlaze na Severno more o zajedničkoj zaštiti kritično važne podvodne infrastrukture od stranih sabotaža i napada.

To je objavio briselski sajt Politiko koji navodi da ovih šest zemalja žele da zaštite Severno more od Rusa.

Sporazum su potpisale Belgija, Holandija, Nemačka, Norveška, Ujedinjeno Kraljevstvo i Danska, a njegov cilj je "jačanje saradnje" na zaštiti energetske infrastrukture i jačanju bezbednosti u regionu.

- Severno more je energetsko stecište koje pokreće ambicije Evrope u pogledu obnovljivih izvora i nultih emisija (štetnih materija), a ono pomaže jačanju energetske bezbednosti kontinenta. Stoga je od ključne važnosti da sada i u budućnosti zaštitimo njegovu kritično važnu energetsku infrastrukturu - izjavio je Endrju Bouvi, britanski ministar za nukleranu i obnovljivu energiju, prenosi Rojters.

Ministarstvo za klimu, energetiku i komunalne usluge Danske navelo je da Severno more postaje "čvorište za kritično važnu infrastrukturu" pošto povezuje evropske zemlje putem energetskih kablova, gasovodnih cevi i telekomunikacionih veza.

- Ovo znači da se pojavljuje sve veća prekogranična nezavisnost, a s njom i sve veći rizik od sabotaža i neželjenog privlačenje pažnje neprijateljskih činilaca - saopštilo je dansko ministarstvo.

Severno more
foto: Shutterstock

Politiko navodi da se evropske zemlje sve više brinu u vezi sa time koliko je ranjiva njihova podvodna infrastruktura nakon bombaškog napada na "Severni tok" iz 2022, kada su u nekoliko eksplozija oštećene dve linije gasovoda koji je povezivao Rusiju i Nemačku.

Navodi se da nije identifikovan nijedan krivac za napad na "Severni tok".

Potom je u oktobru 2023. oštećen gasovod u Baltičkom moru koji povezuje Finsku s Estonijom u još jednom incidentu koji je izazvao još veću uzbunu u vezi sa podvodnim sabotažama i hibridnim napadima.

U okviru novog sporazuma o bezbednosti na području Severnog mora, zemlje koje izlaze na njega obavezale su se da će uraditi reviziju trenutnih zaštitnih i bezbednosnih mera, kao i da će razmenjivati informacije i saznanja, a pored toga će podnositi izveštaje o relevantnim informacijama na operacionom nivou.

Vladimir Putin
foto: AP Pavel Bednyakov

U saopštenju norveških vlasti u vezi s ovim sporazumom navodi se da je on pre svega usredsređen na "otpornost i prevenciju" i da je "u saglasju sa radom NATO".

- Ova zajednička deklaracija predstavlja najvažniju osnovu za obezbeđivanje sigurnosti i jasan je primer naših zajedničkih ciljeva. Zajedno smo jači - naveo je Terje Asland, norveški ministar energetike.

Severni Tok
foto: Shutterstock

Paul van Tighelt, belgijski ministar pravosuđa koji je zadužen i za Severno more, kazao je da će novi sporazum osigurati da "priobalna i podvodna infrastruktura bude obezbeđena na istom nivou preko nacionalnih granica, umesto sa zavisi od zemlje do zemlje".

- Mi smo posvećeni zajedničkom pristupu, boljoj razmeni informacija i izveštavanju o incidentima putem bezbedne platforme - rekao je Van Tighelt.

NATO već upozoravao na sabotaže, rizici porasli sa ratom u Pojasu Gaze

U maju 2023. NATO je objavio da bi Rusija mogla da sabotira podvodne kablove kako bi zapadne zemlje kaznili zbog njihove pomoći Ukrajini. Rojters navodi da su bezbednosni rizici na globalnom nivou porasli nakon izbijanja rata u Pojasu Gaze između Izraela i palestinske ekstremističke organizacije Hamas.

(Kurir.rs/Politico.eu/Reuters/Preveo i priredio: N. V.)

Bonus video:

01:50

SAD PRIZNALE DA NE MOGU PRATITI RUSKO NAORUŽANJE Stručnjaci analiziraju NUKLEARNU ucenu Putina: Mogu uništiti svet nekoliko puta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track