"U 8 SATI SMO BILI OBAVEŠTENI, U 22.55 JE POČEO IRANSKI NAPAD" Olga Izrael Dojč: Obaveštajne službe Izraela i SAD sprečile NAJGORE
Foto: Kurir televizija

REDAKCIJA

"U 8 SATI SMO BILI OBAVEŠTENI, U 22.55 JE POČEO IRANSKI NAPAD" Olga Izrael Dojč: Obaveštajne službe Izraela i SAD sprečile NAJGORE

Planeta -

Iran je preksinoć prvi put gađao mete u Izraelu direktno sa sopstvene teritorije. Lansirano je nešto više od 300 dronova i balističkih projektila ka Izraelu u znak odmazde za napad na iranski konzulat u Damasku.

Počasni konzul Srbije u Izraelu Aleksandar Nikolić, potvrdio je juče za televiziju Kurir, da među državljanima Srbije koji žive u Izraelu, nema povređenih, a kakva je situacija danas, voditeljka jutarnjeg programa Redakcija na Kurir televiziji Olja Lazarević pitala je Olgu Izrael Dojč, potpredsednicu NVO Monitor, koja se javlja iz Petah Tikve.

09:05

U 8 SATI SMO BILI OBAVEŠTENI, U 22.55 JE POČEO IRANSKI NAPAD Olga Izrael Dojč: Obaveštajne službe Izraela i SAD sprečile NAJGORE

- Mi već nedeljama slušamo zapravo u medijima izveštaje o eskalaciji odnosa sa Iranom i bili smo pripremljeni. Bili smo pripremljeni zato što je najavljivano to i to se videlo i u međunarodnim medijima, jasno je bilo da je i koordinacija između Izraela, Sjedinjenih Američkih Država i ostalih zemalja bila na najvišem mogućem nivou. Ako smo nešto naučili od tajminga kada se napad desio, to je da je obaveštajna služba, izraelska, američka i međunarodna, odradila fantastičan posao jer nas su ovde obavestili maltene u minut - započela je sagovornica Kurir televizije, a onda detaljnije opisala noć napada.

- U subotu uveče naša Narodna odbrana i zaštita je izdala naređenje da se menja instrukcija za civilno stanovništvo i da od 11 sati uveče u subotu nema nastave, nema okupljanja grupnih, da se obustavljaju sve aktivnosti i da ljudi treba da budu u stanju pripravnosti. To nam je izdato oko 8 uveče, a da će stupiti na snagu u 11. U 5 do 11 zapravo su mediji objavile da je Iran lansirao rakete.

Rat košta, a Izrael je do sada potrošio milijardu evra.

- To je cena koju izraelsko sredovništvo mora da plati da bi bila obezbeđeno. To je cena koju mi plaćamo kroz svoje poreske obaveze i kroz pomoć koju dobijamo od Sjedinjenih Američkih Država. I to treba staviti u kontekst analize situacije. I u kontekst pokušaja da se shvati koliko je iranski napad zapravo bio dramatičan i ozbiljan. Jer čuje se sada kroz medije svuda po svetu da nije bilo tako strašno. A to je samo zato što na sreću ovde nije bilo civilnih žrtava - smatra Olga Izrael Dojč.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

12:11

IZRAEL IZVRŠIO TERORISTIČKI ČIN, OVO SE OČEKIVALO Sagovornici Kurir televizije: Otvorena Pandorina kutija, a ispaštaće I SRBIJA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja