SVETI GRAL BRODOLOMA: Kad je potonuo na njemu je bilo 600 ljudi, a smatra se da se na njemu nalazi ogromna količina BLAGA (VIDEO)
Foto: Printscreen YouTube

ZNAČAJNO OTKRIĆE

SVETI GRAL BRODOLOMA: Kad je potonuo na njemu je bilo 600 ljudi, a smatra se da se na njemu nalazi ogromna količina BLAGA (VIDEO)

Planeta -

Kolumbija je pokrenula početnu fazu podvodne ekspedicije za istraživanje španskog ratnog broda koji je potonuo na Karibima pre više od 300 godina. Stručnjaci veruju da potopljeni brod sadrži artefakte vredne milijarde dolara.

Kolumbijske vlasti tvrde da su 2015. godine otkrile brod nedaleko od obale Kartahene. Od tada se olupina San Hozea često naziva "svetim gralom brodoloma", piše CNN .

Prevozeno zlato, srebro, smaragdi...

Veruje se da je brod sa 62 topa i tri jarbola - vodeći brod i najveća galija španske flote - prevozio zlato, srebro, smaragde i drugu vrednu robu iz rudnika Potosija u Peruu. Koliko je poznato, potonuo je 8. juna 1708. tokom bitke za Britaniju. Tada je na njemu bilo oko 600 ljudi.

Tokom prve faze ekspedicije, stručnjaci će se fokusirati na fotografisanje broda, saopštio je Kolumbijski institut za antropologiju i istoriju (ICANH), dodajući da bi kasnije mogli da pokušaju da se domognu arheoloških artefakata.

ICANH je ovo mesto proglasio nacionalnim zaštićenim arheološkim lokalitetom da bi „očuvao njegovu naučnu i arheološku vrednost“. Tokom ekspedicije planira da koristi podvodno plovilo sa uređajima za akustičko pozicioniranje, kao i ono na daljinsko upravljanje koje može da se spusti do dubine na kojoj se nalazi olupina.

Pravna bitka vredna milijarde dolara

Otkriće San Hozea je značajno za Kolumbiju zbog kulturnih i istorijskih artefakata koji bi mogli pružiti bolji uvid u evropsku ekonomsku, društvenu i političku klimu tokom ranog 18. veka. Ali to je takođe dovelo do pravne bitke vredne više milijardi dolara. Naime, Kolumbija navodi da je otkrila San Hoze 2015. godine uz saradnju međunarodnih naučnika.

Njene tvrdnje osporava američka kompanija Sea Search-Armada (SSA), koja tvrdi da je prva pronašla olupinu početkom 1980-ih. SSA je pokrenula pravnu bitku protiv kolumbijske vlade na arbitražnom sudu, tvrdeći da ima pravo na 10 milijardi dolara; što je oko polovine procenjene vrednosti blaga na potopljenom brodu. Kolumbijska vlada osporava navode SSA.

(Kurir.rs/ Index.hr/ Preneo: T.A.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track