BORISOV OBEĆAO: Bugarska vlada podnosi ostavke ako izgubimo u prvom krugu
Foto: AP

Smelo

BORISOV OBEĆAO: Bugarska vlada podnosi ostavke ako izgubimo u prvom krugu

Planeta -

SOFIJA - Bugarski premijer Bojko Borisov izjavio je danas da će njegova vlada dati ostavku ukoliko kandidat partije desnog centra GERB izgubi u prvom krugu predsedničkih izbora zakazanih za sledeći mesec.

"Ukoliko GERB izgubi u prvom krugu, isto veče podnosimo ostavke, zato što u tom slučaju stranke postaju izrazito takmičarske", rekao je Borisov novinarima.

Drugi krug glasanja biće održan ukoliko u prvom krugu nijedan kandidat ne dobije više od 50 odsto glasova na predsedničkim izborima zakazanim za 6. novembar.

GERB osvojio najviše glasova na izborima u Bugarskoj

U trci za predsednika Bugarske učestvuje više od deset kandidata. Politički analitičari smatraju da je kandidat GERB-a favorit, na drugom mestu je kandidat socijalista, prenosi Rojters.

Dve godine od stupanja na funkciju, GERB je i dalje najpopularnija politička frakcija u Bugarskoj, što se pripisuje stabilizaciju ekonomije i obezbedivanju stabilne priliva od pomoći EU, pokazali su nedavni ispitivanja javnog mnjenja.

U anketama je primećena i pojačana aktivnost levičarskih glasača, koji su frustrirani sporim tempom porasta standarda u Bugarskoj koja je jedna od najsiromašnijih zemalja Evropske unije u kojoj je široko rasprostranjena korupcija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track