IZNENADNA SMENA DIREKTORA FBI NIJE BEZ RAZLOGA: Ovo su njegovih 10 smrtnih grehova
Foto: Fonet/AP

Otkrivamo

IZNENADNA SMENA DIREKTORA FBI NIJE BEZ RAZLOGA: Ovo su njegovih 10 smrtnih grehova

Planeta -

Iznenadna smena direktora FBI Džejmsa komija, koga je sa tog mesta najurio predsednik SAD Donald Tramp, mnoge je šokirala. Ipak, pokazalo se da nije bez osnova.

Američki predsednik retvitovao je na svom profilu vest o 10 skandala FBI za vreme "vladavine" Komija.

1. Pre bombaškog napada na bostonski maraton, FBI je intervjuisao Tamerlana Carnajeva, jednog od počinioca napada, ali su ga pustili. Rusija je poslala Obaminoj administraciji drugo upozorenje, ali se FBI opredelio da ne pokrene istragu protiv njega.

2. Nedugo nakon što je "eksplodirao" skandal sa NSA (Nacionalna bezbednosna agencija), FBI je sprovodio svoju oriveru nad nevinim Amerikancima. Agencija je, iako nije bilo ni jedne istrage, decenijama držala te podatke, preneo je Blumberg.

3. FBI je u svom posedu imao imejlove koje je poslao Nidal Hasan, u kojima je pisao da želi da ubije svoje kolege vojnike kako bi zaštitio talibane. Ali, ni ovog puta nisu intervenisali, što je dovelo do kritika da je napad u kojem je ubijen 31 Amerikanac, mogao da bude sprečen.

4. Za vreme Obamine administracije, FBI je tvrdio da su dva privatna aviona, koja su se uglavnom koristila za borbu protiv terorizma, uglavnom uzimali Erik Holder (tadašnji državni tužilac) i Robert Muler (bivši direktor FBI) za svoje privatne poslove i putovanja.

5. Kada je FBI zahtevao od kompanije Ep” da napravi spoljni ulaz, koji bi omogućio agencijama za sprovođenje zakona da otključaju mobilne telefone raznih osumnjičenih, ona je to odbila. tada je krenula "bitka" između FBI i najveće tehnološke kompanije. Skoro sve velike figure iz nacionalne bezbednosti stale su uz Epl, upozoravajući da bi sve završilo u pogrešnim rukama.

6. U 2015. FBI je sproveo sporni napad na jedan politički sastanak u Teksasu. Uzeli su otiske prsta, fotografisali i oduzimali telefone od prisutnih. Za pojedine su verovali da žele da obnove Teksas kao nezavisnu ustavnu republiku.

7. Tokom istrage o mejlovima Klintonove, FBI je napravio neobičan dogovor sa njenim pomoćnicima, kojima su dali imunitet i dali im da spale njihove laptopove.

8. Otac radikalnog islamiste koji je aktivirao bombu u ruksaku u Njujorku prošle godine, upozorio je FBI da je njegov sin radikalizovan. Ali, nakon kratkog intrevjua Ahmada Kana Rahamija, pustili su ga.

9. FBI je takođe vodio istragu protiv teroriste koji je ubio 49 ljudi i ranio njih 53, u noćnom klubu Puls u Orlandu, na Floridi. Uprkos 10-mesečnoj istrazi Omara Matena, kada je i priznao da je lagao agente, zatvorili su slučaj i odustali od istrage.

10. CBS nedavno je objavio da za dvojicu terorista, koja su pokušala da ubiju Amerikance u Teksasu, FBI imao saznanja da će doći do napada, i da je čak imao dva infiltirana agenta u njihovoj islamističkoj grupi. Ipak, FBI je odbio da komentariše zašto agenti na licu mesta nisu intervenisali tokom napada.

(news.grabien.com)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track