OVO JE NAJDUBLJA RUPA NA SVETU: Otkriće nasred mora!
Foto: Youtube/Printscreen

Lokalci je zovu Oko

OVO JE NAJDUBLJA RUPA NA SVETU: Otkriće nasred mora!

Planeta -

Kina tvrdi da je pronašla najveću rupu na svetu.

Kineska televizija CCTV objavila je kako je otkrivena Zmajeva rupa, 300 metara duboka pećina u Južnom kineskom moru, najdublja rupa na Zemlji.

Južno kinesko more je sporna teritorija oko koje se već godinama svađaju Vijetnam, Malezija, Indonezija, Brunej, Filipini, Tajvan i Kina. Poznato je po svojim prirodnim bogatstvima i veliko je raskršće morskih pravaca.

Osim toga, radi se i o jednom od najmilitarizovanijih područja na celom svetu. Lokalno stanovništvo tu plavu rupu, inače, naziva i Okom, a nalazi se unutar arhipelaga Paracelskih ostrva, još jednog spornog područja za čije se vlasništvo bore Kina, Tajvan i Vijetnam.

Ispostavi li se vest kojom se Kina pohvalila tačna, njihova Zmajeva rupa bi s prvog mesta skinula dosadašnjeg rekordera, Dean's Blue, koja se nalazi na Bahamima i duboka je 202 metra.

Jang Zuošeng, profesor sa Kineskog univerziteta okeana, poručio je da se njegov tim istraživača služio nizom metoda kako bi utvrdio tačnu dubinu rupe.

“Dubinu rupe utvrdili smo serijom kalibracija i bez obzira kojom se služili, sve su pokazale kako je rupa duboka 300 metara”, rekao je i dodao kako će kineski naučnici u budućnosti proučavati organizme koji je nastanjuju.

Plave rupe nastale su, inače, tokom dosadašnjih ledenih doba. Radi se o vertikalnim potopljenim pećinama koje se mogu nalaziti u moru ili na kopnu, a poslednjih godina postale su kako turističke tako i istraživačke destinacije.

Ima ih mnogo širom sveta, a najčešće su u niskim priobalnim krajevima. Najpoznatije se mogu naći u Belizeu, na Bahamima, u Guamu, Australiji i Egiptu.

(Telegram.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track