POČELO CEPANJE EU: Britanski poslanici podržali Bregzit

parlament izglasao nacrt zakona

POČELO CEPANJE EU: Britanski poslanici podržali Bregzit

Planeta -

Britanski poslanici velikom većinom odobrili su večeras premijerki Terezi Mej da počne pregovore o istupanju Velike Britanije iz Evropske unije (EU).

Za nacrt zakona glasalo je 498 poslanika dok je 114 bilo protiv. Škotska Nacionalna partija i lideri Liberalno demokratske stranke bili su protiv predloga zakona o aktiviranju Člana 50 Lisabonskog sporazuma koji reguliše izlazak neke članice iz EU.

Predlog zakona biće dalje razmotren u donjem i gornjem domu Parlamenta Velike Britanije pre no što postane zakon. Britanska premijerka postavila je rok do 31. marta za aktiviranje Člana 50 Lisabonskog sporazuma, čime će početi zvanični pregovori sa EU.

Kurir TV: Zašto je MIG 35 bolji od F 35?

Konzervativna vlada želi da zakon bude usvojen do početka marta kako bi mogao da bude ispunjen rok koji je vlada odredila, 31. mart, da bi bio započet dvogodišnji period pregovora o Bregzitu.

Britanska vlada je želela da iz procesa napuštanja EU isključi parlament, ali je Vrhovni sud prošle nedelje odlučio da se i zakonodavno telo o tome mora konsultovati. Većina poslanika se, pre referenduma u junu, zalagala se za ostanak Britanije u EU, ali je većina tokom debate najavila da će, iako nevoljno, prihvatiti ishod tog izjašnjavanje građana.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track