POTPUNA PROPAST ČOVEČNOSTI: UN tvrdi da sirijske snage ulaze u kuće i ubijaju civile
Foto: Reuters 11 Dec

Pao Alep

POTPUNA PROPAST ČOVEČNOSTI: UN tvrdi da sirijske snage ulaze u kuće i ubijaju civile

Planeta -

U sirijskom gradu Alepu dešava se "potpuna propast čovečnosti", pošto pripadnici provladinih snaga ulaze u kuće i ubijaju civile u istočnom delu grada, saopšteno je danas iz UN.

Kancelarija UN za ljudska prava navodi da poseduje kredibilne dokaze o ubistvima 82 civila na četiri lokacije u istočnom Alepu i da među žrtvama ima žena i dece.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Sirijski pobunjenici, koji su kontrolisali istočni deo grada četiri godine, nalaze se na ivici poraza, prenosi BBC. Dopisnik televizije "Raša tudej" izvestio je iz Alepa da ljudi slave na ulicama i pucaju u vazduh pošto se pročula vest o tome da je vojska preuzela kontrolu nad posljednjim uporištima pobunjenika i da će uskoro proglasiti oslobođenje grada.

Portparol Kremlja Dmirtij Peskov rekao je na konferenciji za novinare da savetnik UN za ljudska prava Jan Egeland nije pominjao zločine koje su u Alepu počinile terorističke grupe, što dokazuje da ne zna kakva je situacija na terenu.

ALEP POSLE PADA: Strahuje se od masovnih egzekucija, pobunjenici pred izborom PREDAJ SE ILI UMRIEgeland je ranije optužio Rusiju i Siriju da su odgovorne za zločine koje vrše pripadnici provladinih milicija tokom operacije oslobađanja Alepa.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

"Čini se da Egeland nema informacije o tome šta se dešava u Alepu, inače bi obratio pažnju na zločine koje su počinile terorističke grupe. Činjenica da to ne pominje nažalost dokazuje da on nema informacije o stvarnom stanju u Siriji i Alepu", rekao je Peskov.

UN i međunarodni komitet Crvenog krsta ranije su pozvali Siriju i Rusiju da obustave bombardovanje Alepa i omoguće civilima da bezbedno napuste grad.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track