PRAVE AVION 5 PUTA BRŽI OD ZVUKA: S kraja na kraj Zemlje za 4 sata
Foto: Printscreen Youtube IET

Čudo tehnike

PRAVE AVION 5 PUTA BRŽI OD ZVUKA: S kraja na kraj Zemlje za 4 sata

Planeta -
Letelica "Sabre" bi trebalo da se koristi za odlazak u svemir, ali i za komercijalne letove po našoj planeti

Vlada Velike Britanije odlučila je da uloži 60 miliona funti u razvoj motora budućnosti, koji kombinuje mlazni i raketni pogon, a trebalo bi da omogući jeftina putovanja u svemir, piše britanski Independent.

Mašina pod nazivom "Sabre", o kojem se priča zadnjih pet godina, predstavljao bi pravu revoluciju u svemirskim i vazdušnim letovima. Motor će razvijati firma Riakšn endžajns, čijih je 20 odsto deonica već kupila poznatija i bogatija kompanija BAE sistems.

Sa ovom finansijskom inekcijom, koju bi trebalo da slede i druge ako se razvoj bude kretao u pozitivnom smeru, motor bi mogao da bude spreman do 2020. godine. Za 10 godina bi mogli videti prvi let Skajlona, aviona koji će koristiti hibridni pogon "Sabrea".

Takva letelica bila bi zaista impresivna - na mlazni pogon dosegla bi brzinu od 5 maha (pet puta brže od brzine zvuka), dok bi se na visini od 26 km pogon promenio na raketni, s kojim bi letelica ušla u orbitu oko Zemlje. Prelazak s jednog na drugi pogon Sabre bi odradio pomoću tečnog vodonika koji bi u komplikovanom pogonu hladio spoljni vazduh koji ulazi u motor (u samo stotinki sekunde bi se vazduh sa 1.000 stepeni Celzijusovih ohladio na -150) i ujedno služio kao raketno gorivo.

U prvoj fazi letelica ne bi imala pilota i ne bi se koristila za komercijalne letove, već bi prevozila astronaute, naučnike i opremu na Međunarodnu svemirsku stanicu. Ali, potencijalno bi mogla stići na bilo koji deo Zemlje za 4 sata od trenutka poletanja.

Inače, sličan prevoz opisao je još 1962. godine kultni SF pisac Filip Dik u romanu "Čovek u visokom dvorcu" pa bi se moglo dogoditi da nauka još jednom pozajmi ideju od fikcije.

(Jutarnji.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track