VOĐA LIBERLANDA: Uskoro probijamo blokadu, ne postoji način da nas iko zaustavi
Foto: Youtube/Printscreen

Uskoro ulaze u državu

VOĐA LIBERLANDA: Uskoro probijamo blokadu, ne postoji način da nas iko zaustavi

Planeta -

Kada je na ničijoj zemlji između Srbije i Hrvatske proglasio "najmanju nezavisnu suverenu državu" na Balkanu - Liberland, mnogi su se smejali Čehu Vitu Jedlički.

Ipak, godinu dana i mnogo diplomatskih misija kasnije, njegova vizija slobodarskog raja na delu neželjene zemlje ima 400.000 zahteva za državljanstvom, podršku niza političkih pokreta širom sveta, pa čak i nacionalno pivo.Zahvaljujući naporima hrvatske granične policije, Liberland na svojih sedam kvadratnih kilometara još uvek tehnički nije dobio niti jednog stanovnika, a može da se pohvali jednom ruševnom zgradom i napuštenim lovačkim domom.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Jedlička je otkrio da je pri kraju plan kojim bi grupa "Liberlandera" probila policijsku blokadu u takvom broju da niko ne može da ih spreči. Pokrenut je i arhitekstonski konkurs za izgradnju malene, ali potencijalno gusto naseljene države.

"Dobro je da je Hrvatska zatvorila granicu. bila je potrebna godina da otkrijemo šta sve moramo da učinimo kako bi čuvali vlastite granice. Na neki način cenimo šta Hrvatska radi u ovoj fazi, a to je, jednostavno, zaštita naših granica od drugih koji bi takođe hteli ovu teritoriju", kaže Jedlička.

On tvrdi da bi sve to uskoro trebalo da se promeni. Na leto planira da organizuje 'državnu proslavu' u polju pokraj sporne teritorije koja bi, ako sve bude išlo po planu, mogla da preraste u nešto mnogo veće. Kaže da će to biti veliki medijski događaj na koji želi da pozove 5.000 ljudi.

"Tada bi mogli da preuzmemo kontrolu na tom području", kaže i dodaje na nema načina na koji se može zaustaviti 5.000 ljudi da preuzmu kontrolu nad Liberlandom. Na pitanje zagovara li neprijateljsko preuzimanje, odgovara da bi za Hrvatsku bilo bolje da da 'zeleno svetlo' za potez.Uveren je da će uspeti da pređu granicu.

"Pogledajte kako lako granicu prelaze izbeglice. Ne postoji način da se zaustavi 5.000 ljudi", naglašava još jednom.

(Independent)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track