LIBERLAND OTVORIO VRATA MIGRANTIMA: Dobrodošli su, ali samo pod jednim uslovom
Foto: AP

Potreban dublji džep

LIBERLAND OTVORIO VRATA MIGRANTIMA: Dobrodošli su, ali samo pod jednim uslovom

Planeta -
Uprkos brojnim prijavama, predsednik ove novonastale državice Vit Jedlička tvrdi da svega 618 Sirijaca, od 20.000 aplikacija, formalno ispunjava sve uslove i ima potrebne papire

Osnivač nove mikronacije Liberlanda pozvao je hiljade očajnih sirijskih izbeglica u svoju „utopiju“, ali će za to zadovoljstvo morati da plate 10.000 dolara.

Češki političar Vit Jedlička proglasio je sebe predsednikom Slobodne Republike Liberlanda koja zauzima mali deo sporne teritorije na Dunavu između Hrvatske i Srbije. Ovaj trgovac tvrdi da je od tada primio 380.000 aplikacija ljudi koji žele da postanu građani njegove „utopije“ koja se nalazi u močvari prepunoj komaraca i od koje želi da napravi poreski raj poput Monaka.

Vit Jedlička, Foto: Reuters
Vit Jedlička, Foto: Reuters

Od svih zainteresovanih, najviše ih je iz Sirije, ali svi oni koji su u Evropu doputovali bez novca neće pronaći svoj dom u Liberlandu.

"Potencijalni kandidati ne smeju da budu bez novca i moraju da plate 10.000 dolara ili da odrade taj novac u promociji države ili u diplomatiji“, izjavio je Jedlička.

Uprkos brojnim prijavama, on tvrdi da svega 618 Sirijaca, od 20.000 aplikacija, formalno ispunjava sve uslove i ima potrebne papire.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

"Mnogi od njih ne dolaze u Evropu kako bi stvarali slobodno društvo, već da bi dobili socijalnu pomoć u Nemačkoj“, naglasio je i dodao da u Liberlandu još nema sirijskih imigranata.

(B92)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja