(VIDEO) VOLELI GA KAO BOGA, A ON IH IZDAO: Pali u očaj kad su čuli da se princ Filip penzionisao!
Foto: Printscreen Youtube

Pleme u šoku

(VIDEO) VOLELI GA KAO BOGA, A ON IH IZDAO: Pali u očaj kad su čuli da se princ Filip penzionisao!

Planeta -

Pripadnici plemena na ostrvu Vanuatu ostali su u šoku kad su saznali da se čovek kog su poštovali kao sina lokalnog planinskog božanstva više neće vratiti na njihovo ostrvo u Tihom okeanu.

Britanski princ Filip je objavio u četvrtak da se povlači iz javnog života, ali njegovi najodaniji i najudaljeniji obožavatelji na Vanuatuu to to saznali tek danas.

Tamošnji meštani se svakodnevno mole 95-godišnjem princu, tražeći njegov blagoslov za useve banana i slatkog krompira koji obezbeđuju život njihovoj siromašnoj, ali održivoj zajednici. Britanski princ deo je svakodnevnog života u selu Jounanen na ostrvu Tana.

"Ako on jednog dana dođe, ljudi neće biti siromašni, neće biti bolesti i dugova, a bašta će rasti jako dobro", rekao je vođa sela Džek Malija, sedeći u Nakamalu, tradicionalnom mestu okupljanja plemena u kojem muškarci tokom noći piju opojno piće kavu-kavu.

Meštani imaju nekoliko fotografija princa, uključujući onu iz 1980. na kojoj obučen u odelo drži palicu koju su mu ostrvljani napravili i poslali u London.

"Princ Filip rekao je da će nas jednog dana posetiti. Mi i dalje verujemo da će on doći, a ako to ne učini, ove fotografije koje držim... ne znače ništa", poručuje Malija.

Prema ostrvskoj legendi, sin boga planine bele kože putuje morima kako bi pronašao bogatu i moćnu ženu za ženidbu. Antropolozi veruju da je Filip postao povezan s tom legendom šezdesetih godina kad je Vanuatu bila englesko-francuska kolonija poznata pod imenom Novi Hebridi.

Pleme je tada najverovatnije videlo portrete Filipa i kraljice u vladinim kancelarijama i policijskim sedištima koje su vodili kolonijalni službenici, a verovanje se pojačalo posetom kraljevskog para Novim Hebridima 1974. godine.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Kurir na licu mesta! Šta se to dešava u Bakingemskoj palati?

(heraldsun.com.au)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track