VIKILIKS: Spremite se za borbu! Stiže 100.000 dokumenata o Turskoj!
Foto: Reuters

VIKILIKS: Spremite se za borbu! Stiže 100.000 dokumenata o Turskoj!

Planeta -

Vikiliks je saopštio danas da planira objavu dokumenata o strukturama političke moći u Turskoj nakon propalog pokušaja puča u toj zemlji proteklog vikenda.

"Spremite se za borbu kada objavimo više od 100.000 dokumenata o strukturama političke moći Turske", napisano je Tviter nalogu Vikiliksa, preneo je Rojters.

Podsetimo, dva dana od neuspelog pokušaja vojnog udara u Turskoj situacija u toj zemji se ne smiruje, sudeći prema najnovijim informacija prema kojima je predsednik Redžep Tajip Erdogan naredio borbenim avionima da patroliraju nebom.

S druge strane, srpski konzul u Istanbulu Zoran Marković izjavio je jutros za TV Pink da bi se moglo reći da se stanje u Tursko manje-više redovno.

Uočljive su, kazao je, jutarnje gužve u saobraćaju, ljudi idu na posao...

"Juče je bilo puškaranja između vojske i policije na aerodromu Sabiha Gokčen, to su posledice hapšenja koja su u toku onih koji su bili uključeni u dešavanja. Situacija se normalizuje sve u svemu", rekao je Marković.

Inače, u Turskoj je do sada uhapšeno 6.000 ljudi, a smenjeno 8.000 policajaca, među kojima su nekadašnji bliski saradnici predsednika Turske.

Erodgan je najavio mogućnost ponovnog uvođenja smrtne kazne koja je zvanično ukinuta 2004. u okviru kandidature za članstvo u Evropskoj uniji.

U sukobima u noći s petka na subotu je poginulo najmanje 290 ljudi, a ranjeno više od 1.400.

Vlada optužuje muslimanskog sveštenika u egzilu Fetulaha Gulena da stoji iz puča i od SAD traži njegovo izručenje. Gulen to, međutim, negira i izrazava spremnost da bude izručen, ako se utvrdi da za njegovu umešanost postoji i najmanja sumnja.

Nekadašnji premijer Francuske Alen Žipe smatra da Turskoj nije mesto u Evropskoj uniji, te da bi njeno članstvo bio veliki rizik, kao i da bi trebalo prekinuti pregovore o članstvu balkanskih zemalja u Uniji.

Žipe, koji je kandidat na predizborima desnice za predsedničke izbore u Francuskoj 2017. za nemački Di velt kaže da postupak proširenja EU treba prekinuti.

Turske snage bezbednosti sprovele su danas racije u vojsci nastavljujući veliku čistku posle neuspelog puča što izaziva sve veću zabrinutost međunarodne zajednice.

Oko 6.000 vojnika već se nalazi u pritvoru, dok je izdato oko 3.000 naloga za hapšenje zvaničnika pravosuđa - sudija i tužilaca.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track