SLOVENAČKI MEDIJI OBJAVILI JANŠIN PREDLOG: Evo šta piše u non-pejperu koji je ustalasao region
Foto: EPA-EFE/IGOR KUPLJENIK

nezvaničnI diplomatskI dokument

SLOVENAČKI MEDIJI OBJAVILI JANŠIN PREDLOG: Evo šta piše u non-pejperu koji je ustalasao region

Region -

Slovenački portal "Necenzurisano" objavio je nezvanični diplomatski dokument, takozvani "non pejper" u kome se pominje ideja podele BiH, pripajanje Republike Srpske Srbiji i Kosova Albaniji.

Portal podseća da se od ponedeljka u Sloveniji, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini spekuliše o tome da li je premijer Janez Janša zaista poslao u Brisel non pejper, u kome se pominje novo crtanje granica na području bivše Jugoslavije.

Za sada niko zvanično nije potvrdio da je predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel od Slovenije dobio dokument takvog sadržaja, međutim nezvanični diplomatski dokument, koji predviđa raspad Bosne i Hercegovine, pripajanje Republike Srpske Srbiji i ujedinjenje Kosova sa Albanijom zapravo postoji, tvrdi slovenački portal.

Portal dalje navodi da je dokument pod nazivom "Zapadni Balkan - put napred", kabinet Šarla Mišela primio još u februaru.

Šarl Mišel
Šarl Mišel foto: EPA/POOL / OLIVIER HOSLET

"Ko je to napisao ne može zvanično da se zna. Prema izvorima slovenačkih novinara, zasigurno nije napisan u slovenačkom Ministarstvu spoljnih poslova. Deo njegovog sadržaja mogao je biti napisan, prema nekim informacijama, u Budimpešti", piše portal i dodaje da se u diplomatskim krugovima dokument naziva "slovenačkim" jer je navodno Janšin kabinet učestvovao u njegovom slanju na razne adrese.

Ali, budući da se radi o nezvaničnom diplomatskom dokumentu namenjenom komuniciranju različitih stavova i inicijativa bez zvaničnog karaktera, "nema ni glavu ni potpis", a do Mišela je, navodi se, došao mimo zvanične diplomatske pošte, zbog čega se njegovo postojanje može u bilo kojem trenutku javno poreći.

Zbog toga, tvrdi portal, to nije zvanični stav Slovenije, već samo jedan od neformalnih predloga za moguće rešenje pitanja koja se tiču zemalja bivše Jugoslavije.

Janez Janša
foto: AP Francisco Seco

"Ali njegov sadržaj je u potpunoj suprotnosti sa svim važećim dokumentima na kojima se temelji spoljna politika Slovenije. Dokument je prilagođen srpskim i hrvatskim nacionalističkim krugovima, koji već tri decenije rade na komadanju Bosne i Hercegovine", piše portal.

U uvodu dokument spominje "nerešena nacionalna pitanja Srba, Albanaca i Hrvata", koja su se pojavila nakon raspada Jugoslavije, a autori dokumenta ističu da čak i nakon uspostavljanja mira nakon završetka ratova, obećanih evropskih perspektiva i napretka Severne Makedonije i Crne Gore u ovom pravcu u regionu, "ključna pitanja ostaju nerešena".

1 / 2 Foto: Printscreen/necenzurirano.si

U tekstu se kao glavna nerešena pitanja ističe:

- da je Dejtonski sporazum 1995. godine, kojim je okončan rat u Bosni i Hercegovini, praktično prepoznao ono što je postignuto u ratu, ali ne u principu,

- da je trenutno teško zamisliti evropske perspektive Srbije i Kosova,

- da se članstvo BiH u EU može u potpunosti isključiti.

- prazan prostor u međuvremenu je iskoristila Turska, koja je povećala svoj uticaj u BiH i Severnoj Makedoniji,

- Turske i nekoliko političara naklonjenih toj zemlji niko nije zadovoljan situacijom u BiH.

Šta se predlaže?

Autori dokumenta naglasili su da Srbija, Hrvatska i Albanija trenutno imaju stabilne vlade i da su njihovi izabrani političari sposobni donositi strateške odluke U kljuučnom delu non pejpera kao rešenja za probleme predlaže se ujedinjenje Kosova i Albanije, gde bi srpski deo Kosova dobio poseban status po uzoru na Južni Tirol, zatim ujedinjenje većine teritorije Republike Srpske sa Srbijom, pri čemu bi Srbija pristala na ujedinjenje Kosova i Albanije.

Predlaže se i da se hrvatsko nacionalno pitanje reši spajanjem većine hrvatskih kantona u BiH sa Hrvatskom ili davanjem posebnog statusa hrvatskom delu BiH, takođe po uzoru na Tirol.

Sva ova rešenja, smatraju autori non pejpera ubrzala bi pregovore o članstvu zemalja Zapadnog Balkana u EU i NATO-u.

balkan, mapa, 0277955923
foto: Profimedia

Ipak, ocenjuje "Necenzurisano" to su predlozi kojima se oštro protive u SAD-u, Nemačkoj, Francuskoj i drugim evropskim zemljama, a međunarodna zajednica naglašava važnost teritorijalnog integriteta BiH i protivi se novom iscrtavanju granica na prostoru bivše Jugoslavije.

"Zeleno svetlo za raspad Bosne i Hercegovine i ujedinjenje Kosova sa Albanijom dalo bi novi zamah srpskim nacionalistima u Crnoj Gori i albanskim nacionalistima u Severnoj Makedoniji, dvema članicama NATO-a", piše portal.

Ocenjuje se da je to što se dokumentom spominju Slovenija i Janša verovatno najveći udarac za predstojeće slovenačko predsedavanje EU.

Ipak dodaje se da Janša nije izričito porekao postojanje dokumenta, već da je naglasio da bi "bilo teško predati nešto Šarlu Mišelu u februaru ili martu, budući da ga je poslednji put sreo prošle godine".

Ali, postoji mnogo mogućih načina na koje je dokument mogao stići do Brisela, navodi portal i kao primer navodi sastanak Višegradske grupe sredinom februara u Poljskoj kojem je prisustvovao Mišel i gde je Janšin najbliži politički saveznik u EU Viktor Orban mogao da mu dostavi dokument.

U dokumentu se govori i o budućim "koracima", odnosno o "tihoj proveri" kod donosilaca odluka u regionu i međunarodnoj zajednici da li se plan može sprovesti.

"Ako se dokaže da se ne može postići sporazum, dokument će zadržati status non pejper", zaključuje portal.

Prema informacijama portala, poslednjih meseci o BiH su postojala tri "non pejpera" u kojima je Slovenija na ovaj ili onaj način učestvovala.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track