SLOVENAČKI PREMIJER GOLOB IZAZVAO SKANDAL U DRŽAVI Na televiziji izjavio da Vitamin D, sunce i morska voda leče koronu VIDEO
Foto: Youtube prtscr / Gibanje Svoboda

EPIDEMIOLOZI POBESNELI

SLOVENAČKI PREMIJER GOLOB IZAZVAO SKANDAL U DRŽAVI Na televiziji izjavio da Vitamin D, sunce i morska voda leče koronu VIDEO

Region -

Da li je premijer Robert Golob mislio ozbiljno kada je gostujući u emisiji 24ur na komercijalnoj POP televiziji rekao da postoje dva prirodna leka protiv Kovid-19, a to su vitamin D i morska voda?

Inače, epidemiolog i šef konsultativne grupe za kovid-19 u Nacionalnom institutu za javno zdravlje (NIJZ) Mario Fafangel već je odgovorio na njegovu izjavu i stavio vakcinaciju na prvo mesto među sedam „ozbiljnih“ mera protiv kovida.

Da li nam ponovo prete stroge mere zbog novog talasa korona virusa, pitala je voditeljka u večernjoj emisiji.

Golobov odgovor je bio negativan. Rekao je: „Dali smo obećanje i održaćemo ga. Kao društvo, moramo se naviknuti da živimo sa kovidom bez zatvaranja. Kao društvo, moramo da se naviknemo da živimo sa kovidom bez obavezne vakcinacije. I kao društvo moramo da se naviknemo da živimo sa kovidom bez zatvaranja škola. Sve je to moguće.“ Zatim je nastavio, rekavši da je virus „veoma zgodan“: „Prvo, zato što mutira u manje opasne verzije. I drugo, to što imamo talas usred leta je samo dobro. Zašto? Zato što imamo prirodne lekove protiv Covid-19: to su vitamin D i sunce i slana morska voda. Super je što je sada talas da svi možemo da odemo na more i tamo se pozdravimo. Ne šalim se, to je čista istina“.

Među brojnim odgovorima na društvenim mrežama oglasio se i Mario Fafangel koji je naveo sedam mera u borbi protiv virusa.

Prema njegovim rečima, vakcinacija je važna za celokupnu populaciju, posebno za starije od 60 godina. Na drugom mestu među merama koje predstavljaju njegovo "snažno epidemiološko gledište", naveo je testiranje na simptome i da bolesnici ostanu kod kuće.

Fafangel ističe važnost nošenja zaštitnih maski u prepunim prostorima, u medicinskim ustanovama i domovima za stare.

Na četvrtom mestu je higijena, na petom je provetravanje i aktivnosti na otvorenom, na pretposlednjem pominje važnost lečenja bolesti i ne zaboravlja na solidarnost i brigu o zajednici.

Kurir.rs/Delo.si

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track