Najnovije vesti

ZEMLJE KVINTE TRAŽE STABILNOST U BIH: I tvrde da su odluke Ustavnog suda BiH konačne
Foto: Profimedia

stav

ZEMLJE KVINTE TRAŽE STABILNOST U BIH: I tvrde da su odluke Ustavnog suda BiH konačne

Bosna i Hercegovina

Cilj država Kvinte je stabilna, funkcionalna i prosperitetna Bosna i Hercegovina, u kojoj će svi biti zadovoljni i uživati potpunu zaštitu zakona, navodi se u zajedničkom saopštenju Ambasade Sjedinjenih Američkih Država, Velike Britanije, Francuske, Nemačke i Italije i Delegacije Evropske unije/Ureda specijalnog predstavnika EU u BiH.

"Jednostrano povlačenje iz institucija ili blokiranje procesa donošenja odluka u njima, je neprihvatljivo i kontraproduktivno bez obzira sa koje strane dolazi i može samo oslabiti upravo ona poboljšanja i napredak koji građani žele da vide.

Oni su ti koji osećaju stvarne posledice odnosa koje BiH ima sa drugim zemljama i međunarodnom zajednicom. To takođe šalje negativnu poruku investitorima, kao i građanima BiH, koji odlučuju da napuste zemlju", kaže se u saopštenju. Povodom najnovijih odešavanja u BiH vezanih za opstrukciju rada državnog aparata po nalogu vlasti Republike Srpske, zemlje kvinte naglašavaju da su odluke Ustavnog suda BiH, kao i odluke Ustavnog suda u bilo kojoj zemlji, konačne i obavezujuće, i moraju se implementirati.

"Prečesto to nije bio slučaj. Rešenje pitanja sastava Ustavnog suda je moguće u sklopu propisanih procedura i zajedno sa širim reformama koje je EU predložila za proces pristupanja, kao što su poslednje Mišljenje i Pribeov izveštaj. Razgovor o takvim mogućnostima između političkih stranaka i u Parlamentu, putem kompromisa i dijaloga, je najbolji način da se ojača vladavina prava i da se zemlja dovede do stadija u kojem više, zahvaljujući postojanju nezavisnog pravosuđa i jasne podele vlasti, neće biti potrebna međunarodna supervizija", navodi se u zajedničkom saopštenju pet ambasada.

Na kraju se navodi da zemlje Kvinte ostaju na raspolaganju da podrži sve iskrene napore sa ciljem pozitivnog iskoraka. Klix.ba podseća da se predsednik Milorad Dodik susreo sa ambasadorima nedugo nakon što je najavio "odsustvo učešća u neodlučivanju" na nivou Bosne i Hercegovine. Ambasadori su se u petak sreli sa Šefikom Džaferovićem i članovima Komšićevog ureda i ovo je njihovo prvo javno oglašavanje po pitanju blokade državnih institucija.

Dodik je danas izjavio da je poslednja odluka Ustavnog suda BiH prešla crvenu liniju i da, ukoliko ne bude rešeno pitanje Ustavnog suda BiH, neće biti Bosne i Hercegovine.

(Kurir.rs/FoNet) 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...