LUKAVČANKA SANDRA SE BORI SA KORONOM I PREDRASUDAMA: Pretili su meni i mojim roditeljima kada su čuli da sam pozitivna
Foto: Profimedia

koronavirus

LUKAVČANKA SANDRA SE BORI SA KORONOM I PREDRASUDAMA: Pretili su meni i mojim roditeljima kada su čuli da sam pozitivna

Bosna i Hercegovina -

"Pretili su meni i mojim roditeljima nakon što su čuli da sam pozitivna na virus korona. Trebalo bi svi da budemo humaniji, jer se sutra to svakome može desiti. Nama koji smo pozitivni na koronu već je narušeno mentalno zdravlje, jer smo više u strahu od onih koji su negativni. Ne moraju da nas dodatno uznemiravaju. Ipak, postoje i dobri ljudi, koji nam daju podršku", ovako priča Lukavčanka Sandra Šahat.

Ona je za govorila za Večernje novosti iz bolesničke sobe Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla gde se oporavlja od virusa korona.

Paralelno sa virusom, Sandra je morala da se bori i protiv predrasuda i linča na društvenim mrežama, kojima je bila izložena nakon što je objavila da je pozitivna na virus.

foto: Profimedia

Ipak, uspela je da postane heroina i simbol borbe protiv opake bolesti jer je strogo poštovala sva pravila izolacije i pre nego što joj je virus bio potvrđen. Kontakti koje je imala, a reč je o malom broju ljudi, roditelja i prijateljica, i svi su negativni, tako da ona nije zarazila svoje sugrađane u ovom malom mestu u Bosni i Hercegovini, nedaleko od Tuzle.

"Dobila sam strašne poruke. Ljudi su mi se javljali s mnogobrojnim pretnjama. Ako izađem, pisali su, svašta će mi uraditi. Osuđuju čak i mog oca, koji je došao na aerodrom po mene, u trenutku kad nisam ni znala da imam virus. Čim sam stigla, odmah sam iznajmila stan da bih se odvojila od roditelja i ne znajući da sam pozitivna. Kada su stigli rezultati, nisam htela da ih krijem, jer nisam uradila ništa loše i nemam čega da se stidim", kaže ova devojka koja je radila na kruzeru, pa pretpostavlja da je virus pokupila na nekom od aerodroma prilikom povratka kući.

foto: Profimedia

"Nije sramota biti bolestan", kaže Sandra koja je imala sve simptome tipične za ovaj virus osim temperature.

"Treba se što pre testirati, jer je to jedini način da se ova bolest zaustavi. To je moja poruka svima. Prvi znakovi da se nešto čudno dešava bili su da sam totalno izgubila čula ukusa i mirisa, a zatim su usledili oštri bolovi u mišićima i kostima po celom telu. Imala sam jak svrab kože, koji je trajao dva dana, a nakon toga blagi kašalj i jake glavobolje. Imam jak imunitet jer se hranim zdravo i u dobroj sam formi. Ali sam i pušač, što nikako nije dobro", dodaje ona.

foto: Profimedia

Iz bolesničke postelje kaže nam da joj prijaju reči podrške, jer je glas onih koji je razumeju glasniji od onih koji su je napadali.

"Najveću podršku sam dobila od doktorke Elvedine Memić i načelnika Lukavca Edina Delića, koji je lično doneo hranu za mene u bolnicu i koju je naravno predao medicinskim sestrama", kaže nam na kraju Sandra.

ŽARIŠTE U TUZLI

U Tuzlanskom kantonu od 27. marta, kada je otkriven prvi pacijent pozitivan na virus, do sada je otkriveno 39 novoobolelih. Jedno od žarišta u samoj Tuzli je i privatna klinika odakle potiče najveći broj zaraženih lekara i osoblja.

Kurir.rs/Večernje novosti

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track